RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Названо ключові теми для майбутньої розмови Зеленського з патріархом Варфоломієм

На майбутній зустрічі президента України Володимира Зеленського та Вселенського патріарха Варфоломія обговорюватимуться домовленості, завдяки яким Україні було надано Томос про автокефалію православної церкви.

Про це розповів "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Він зазначив, що важливо враховувати політичний контекст домовленостей між Туреччиною і Україною, а також інтерес Туреччини в питанні тиску на Росію через православ'я.

"Президент України повинен знати про домовленості щодо Томосу, щоб потім не було сюрпризів у відносинах вже зі світською владою Туреччини ... Туреччина перетворюється на регіональну супердержаву, вплив якої поширюється на Болгарію, Румунію. Дозвіл Варфоломієм на церковно-політичну комбінацію з ПЦУ було отримано від Ердогана. Влада Туреччини розуміює, що в православних країнах, скорочуючи вплив РПЦ, вони створюють найкращі умови для себе, але при цьому з багатьох питань Туреччина йде на близький контакт з РФ", - пояснив він.

Глава департаменту Мінкульту в справах релігій і національностей Андрій Юраш також прокоментував майбутні переговори, зазначивши, що можливо вони будуть стосуватися технічних моментів і позиції противників Томосу в Україні.

"В Україні діє ставропігія Вселенського патріарха - Андріївська церква. Там зараз завершуються реставраційні процеси, скоро буде налагоджено регулярне літургійне життя з щоденними або щотижневими служіннями. Відповідно, є цілий комплекс питань, які в робочому порядку повинні обговорюватися ... З'явилося багато спекуляцій і звинувачень з боку тих, хто був опонентом отримання Томосу, тому обговорити ці псевдоаргументи дві сторони також зацікавлені", - зауважив чиновник.

У той же час релігієзнавець Людмила Филипович вказала на проблему поділу православних в Україні, в рішенні якої також може бути зацікавлений Вселенський патріархат.

"Напевно, будуть порушено питання проблеми об'єднання православних в Україні, хоча досягти цього непросто", - додає Филипович.

У відповідь на це зауваження Андрій Юраш сказав, що "на Фанарі чітко розуміють неоднорідність православної спільноти в Україні" і не сприймають це як гостру проблему.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти заявили, що президент України Володимир Зеленський планує діяти по стратегії свого попередника Петра Порошенка в церковних питаннях.