RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чистки у ГПУ: названі відмінності за президентства Порошенко і Зеленського

У Генеральній прокуратурі України планують ввести обов'язкову атестацію прокурорів, яка буде проходити в два етапи - письмовий іспит і співбесіда, що дозволить врегулювати питання з кар'єрними "стрибками" прокурорів.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа" - "Ще один "офіс" і абсолютна влада: чим закінчиться реформа Генпрокуратури".

В ході другого етапу тестування прокурорів розглядатимуть на предмет скарг і стягнень, співвідношення витрат і доходів його і його родини і так далі. Провал на перевірці загрожує прокурору звільненням, а в разі її проходження він зможе зайняти вакантну посаду в будь-який прокуратурі, в тому числі в Офісі генпрокурора.

У той же час експерти вважають, що схожі перевірки в 2015 році ситуацію не змінили.

"Результати тієї атестації показали, що особливо нічого не змінилося. У прокуратурі дуже сильна інерція, орган дуже складно перекроїти. У них широке поле гарантій незалежності, і прокурорське співтовариство часто намагається відкотити назад спроби щось змінити", - повідомив виконавчий директор ГО "Правозахисна ініціатива" Михайло Каменєв.

"У 2015 році успішно не пройшли атестацію близько 4% прокурорів, і ці 4% добрали з числа працівників так званого запасу. Жодна нова людина в прокуратуру тоді не потрапила", - зазначив координатор Експертної центру з прав людини Євген Крапівін.

У той же час існує і оптимістичний прогноз щодо реформи прокуратури. Так, на думку експертів, політичний фактор більше не буде "гальмувати" процеси в ГПУ.

"Цього разу все спрацює, є кардинальна відмінність. В 2014-2015 роках атестація робилася Давидом Сакварелідзе, який був заступником Віктора Шокіна, і Сакварелідзе був в опозиції до Шокіна. Не було підтримки в парламенті. Зараз генпрокурор і парламент представляють одну і ту ж політичну силу, і те, що написано в законопроекті не буде змінено через торги політичних фракцій. Тим більше, реформувати прокуратуру хоче саме генеральний прокурор, а не його заступник, як у 2015 році", - запевняє Крапівін.

Як повідомляв "Апостроф", раніше генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав накази про звільнення з посад прокурорів чотирьох областей.