RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як "слуги" Зеленського підминають під себе ЦВК: стали відомі цікаві деталі

11 вересня відбулося засідання комітету Верховної Ради, де підтримали подання Президента України Володимира Зеленського і найближчим часом планується звільнення членів ЦВК, що буде вигідно партії "Слуга народу".

Про це повідомляє "Апостроф".

Однак таке рішення не всі вважають правильним, наприклад, глава правління "Громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська. Вона вважає, що подання президента не досить обґрунтоване і не дозволяє називати порушення ЦВК грубими і системними.

"Зараз з'явилася правова та практична можливість мати незалежний орган, на який не впливатиме ні одна група в парламенті. ЦВК може бути політично нейтральним органом. У той же час, аргументи більшості сьогодні, перш за все "Слуги народу", полягають в тому, що є нова політична реальність і під неї потрібно сконструювати Центральну виборчу комісію", - пояснила вона журналістам.

Айвазовська зазначила, що більшість в комісії отримає "Слуга народу". І це головний мінус законодавства про квотний розподіл членства в ЦВК.

Тим часом в "Слузі народу" погоджуються з цим. Джерело у фракції заявило, що існує готовність змінити закон, але можливо це вже буде після звільнення членів ЦВК. Питання, чому ж цього не зробили до постанови президента, залишається відкритим. Поки вони хочуть поставити своїх людей всюди, де це можливо. ЦВК їм потрібен на місцевих виборах, хоча багато експертів стверджують, що комісія на місцевих виборах навряд чи в чомусь виявиться корисною.

"Зараз в "Слузі народу" хочуть прийняти закон, згідно з яким партія зможе забирати мандат у своїх же депутатів за своїм же рішенням. І не тільки у списочників, а й у мажоритарників. І в таких випадках ЦВК можуть використовувати", - розповів народний депутат VIII скликання Олександр Черненко.

У владі на подібні коментарі реагують з гумором. "Потрібно вміти користуватися ЦВК", - з посмішкою відповів один з керівників "Слуги народу".

Зараз у фракції активно збирають голоси під звільнення чинного складу ЦВК. Згідно із законом необхідно 300 голосів, тому можливостей однієї фракції "Слуги народу" не вистачить. З набором голосів поки все складно. Джерела "Апострофа" розповідають, що в "Європейської солідарності" і "Голосі" не хочуть давати голоси, вважаючи рішення президента незаконним. Хоча представникам кожної з цих фракцій в новому складі ЦВК обіцяють дати по 1 місцю.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Новий бліцкриг Зеленського: чому влада хоче розпустити ЦВК".