RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Скандал з "формулою Штайнмаєра" по Донбасу: наскільки вона небезпечна і чого хоче Кремль

Керівництво Росії прагне домогтися від України погодження "формули Штайнмаєра" і проведення виборів на окупованій території Донбасу до зустрічі в Нормандському форматі.

"Російська Федерація хоче домогтися від України погодження "формули Штайнмаєра", закріплення умовно “придністровського” варіанту вирішення українсько-російської війни, причому закріплення письмового ще до зустрічі. Україна ж в свою чергу пропонувала обговорити "формулу Штайнмаєра", її сильні та слабкі сторони, взагалі визначити, що ж це таке. Тому Росія і відтерміновує зустріч, адже для неї це — не можливість переговорити та досягнути чогось, а виключно момент символічного закріплення домовленостей, досягнутих напередодні. І тому, поки ми не досягнемо певних домовленостей з Росією, зустрічі не буде", - розповів "Апострофу" політолог, директор Єдиного координаційного центру "Донбас" Олег Саакян.

Директор Інституту світової політики Євген Магда також вважає, що Росія відкладає зустріч в Нормандські форматі лише тому, що хоче провести її на власних умовах, тобто на умовах підписаної "формули Штайнмаєра".

"Над Росією не тяжіє фактор часу, її витрати на окупований Донбас незначні, вплив санкцій не є критичним, тому Кремль керується правилом "поки товстий сохне - худий здохне". І худою в цій ситуації є саме Україна", - говорить Магда.

На його думку, ймовірність того, що влада України піде назустріч вимозі провести вибори на Донбасі перед виведенням військ є, і вона досить висока.

"Але я сподіваюся, що українська влада розуміє, що в нинішній суспільно-політичній ситуації таке рішення може стати початком дуже серйозної політичної кризи. Ще одна проблема в тому, що Україна не використала візит Зеленського в Нью-Йорк щоб представити хоча б обриси "формули Зеленського". Вона на сьогоднішній момент прозвучала тільки в словах Пристайко. Оприлюднивши "план Зеленського" в останній момент ми ризикуємо, що ці ідеї не будуть нормально сприйняті і переварені", - зазначив Євген Магда.

Втім, експерти вважають, що не варто бачити в можливості узгодження українською владою "формули Штайнмаєра", Зеленського або якогось іншого варіанту проведення виборів на Донбасі "чистої води зраду".

"Скоріше, це було відображенням переговорного процесу в стилі сучасної "трампівської" дипломатії, яка використовувалась Україною. Далеко не все, що виникало в інформаційному просторі було направлено на імплементацію, багато що було частиною переговорного процесу, підняття чи зниження ставок. У разі досягнення низки поступок з боку Росії, цілком вірогідно що українська влада може піти на прийняття "формули Штайнмаєра". Але особливої катастрофи тут немає. Адже домовленість щодо "формули Штайнмаєра" відкриває новий, дуже затяжний раунд переговорів про те, а за яких обставин вона може бути задіяна. А тому навіть в разі адаптації "формули Штайнмаєра", виборчий процес не почнеться на наступний день", - переконаний Олег Саакян.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Примус по Штайнмаєру: що буде, якщо Україна піде на поступки по Донбасу.