RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В ДБР пообіцяли розібратися з топ-чиновником поліції Шевцовим через тиск на журналістів

Державне бюро розслідувань почне вивчати інформацію про тиск на журналістів з боку заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції Євгена Шевцова.

З такою заявою на брифінгу у резонансних провадженнях ДБР виступив директор Бюро Роман Труба.

Він зазначив, що планує з'ясувати, в яких органах знаходиться провадження у Євгену Шевцову і наполягатиме, щоб прокурор визначив це виробництво за ДБР.

"Я сьогодні поцікавлюся, у кого кримінальне провадження, і буду спілкуватися з прокурором, щоб визначив це провадження за слідчими ДБР", - пообіцяв Роман Труба.

Коментуючи питання про непризначення Шевцова в ДБР, куди той подавав свою кандидатуру, Роман Труба заявив, що, відповідно до Закону "Про державну службу", він мав право не призначати навіть переможця конкурсу, якщо є сумніви в його професійних якостях і переконання щодо непрофесіоналізму кандидата.

Влітку 2018-го заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіціі Євген Шевцов був призначений керівником 1-го управління досудових розслідувань ГБР. Однак його призначення скасували. Причиною стали скандали, що спалахнули після ряду журналістських розслідувань, в яких фігурують Євген Шевцов і його дружина Олена Дегрик.

Зокрема, за даними "Наші гроші з Денисом Бігусом", подружжя Шевцових підозрювали у відмиванні нелегальних доходів і виведення коштів в РФ. Журналісти Mind писали, що платіжна система "Лео", до якої має відношення Олена Дегрік, є одним з стейкхолдерів системи Tyme, діяльність якої на території України заборонена СБУ. Також журналісти "1 + 1" Олександр Дубинський і Євген Плінскій при розслідуванні встановили, що Дегрик може бути причетна до платіжної системи, що працює на території окупованого Донбасу.

Прізвище Шевцова також фігурувала в проекті "ACAB", одним з авторів якого є Денис Іванов. Зокрема, на Facebook були опубліковані фото авто, будинки та квартири, що належать Шевцову і Дегрик.

Це стало приводом для помсти журналістам з боку сім'ї Шевцових. Зокрема, він санкціонував обшуки в будинку батька Дениса Іванова - професора Інституту журналістики Валерія Іванова - і заблокував його рахунки. За позовом Євгена Шевцова Печерський суд заблокував 18 сайтів. Суддя Сергій Вовк мотивував рішення тим, що ці сайти фігурують у виробництві як "речові докази". Експерти і правозахисники назвали це тиском на журналістів.

Адвокат Масі Найєм, який представляє інтереси професора Валерія Іванова, повідомив, що його підзахисним тепер займаються міжнародні правозахисники.

"The Human Rights Defenders Fund (HRDF) буде фінансувати захист прав професора журналістики Валерія Іванова. Це вже погоджено і Фонд перевів перший транш. Наша справа буде перебувати на контролі Фонду", - написав Масі Найєм в Facebook.