RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Новинський запропонував узгодити в "нормандському форматі" план повернення Донбасу Україні

Член Комітету ВРУ з реінтеграції Донбасу Вадим Новинський вважає, що "формула Штайнмаєра" не є досконалим документом для встановлення миру на Донбасі і на зустрічі в "нормандському форматі" необхідно розробити і прийняти документ, який мав би обов'язковий характер для всіх сторін конфлікту.

Про це написав народний депутат в статті "Від "Формули Штайнмаєра" до Української формули миру", повідомив він на сторінці в Facebook.

Він зазначив, що 1 жовтня Мінська група зробила прорив - узгодила порядок прийняття рішень щодо забезпечення безпеки, проведення виборів на Донбасі за українським законодавством і відновленням кордону України.

"Однак практично відразу ж влада спасувала перед "партією війни". Рішення про мир і початок практичних кроків по реалізації політичної, військової та економічної складових мирного плану дій і викликають багато страхів, упереджень, навіть відкритої протидії. Для людей, які страждають від війни, правда в одному: або - війна, якими б гаслами вона не прикривалася, або - встановлення стійкого миру і шлях до загального примирення. Наш шанс на мир ми просто зобов'язані використовувати", - зазначив народний депутат.

Він додав, що противники миру шантажують владу і суспільство новими протестами, "не приховуючи готовності застосувати силу і порушувати закони", що створює передумови для зриву зустрічі лідерів країн Нормандськоїчетвірки. Ця зустріч, за словами Новинського, для України носить стратегічний характер і може відкрити можливості для перезавантаження мирного процесу.

"Найближчим часом нормандська група (якщо її саміт не буде зірваний противниками примирення) повинна вийти на конкретний документ - угоду, план - в якому були б дані взаємні гарантії щодо виконання зобов'язань для припинення військових дій, відновлення державного кордону України і допомоги Україні в подоланні наслідків війни. Головне: це повинен бути документ, обов'язковий до виконання. Необхідно чітко узгодити механізм контролю над його виконанням, впливу на сторони конфлікту і механізм примусу його втілення", - підкреслив народний депутат.