RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Новинський закликав уряд зайнятися звільненням українських полонених моряків в Лівії

Чинна влада на державному рівні повинна зайнятися звільненням моряків, які опинилися в полоні в Лівії та інших країнах. Сьогодні незаконно утримуються у в'язницях по всьому світу 260 українських моряків.

Про це народний депутат, член Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу Вадим Новинський повідомив після зустрічі з сім'ями моряків, членів екіпажів суден "Captain Khayyam" і "RUTA", які з 2016-2017 років перебувають у в'язницях Лівії.

Рідні полонених підписали звернення до народного депутата, в якому просять надати допомогу для звільнення українських моряків.

Як зазначив політик, держава зобов'язана відстоювати права своїх громадян, що потрапили в біду за межами України.

"Ситуація з українськими моряками, які потрапили в полон в Лівії, дійсно кричуща. 18 громадян України фактично кинуті воюючою країною, містяться у в'язницях у нелюдських умовах, без перспективи повернення на Батьківщину, до близьких. Частина моряків, які були захоплені з судна "Captain Khayyam" провела в полоні майже 4 роки, екіпаж судна "RUTA", 14 наших моряків судна, яке йшло під українськими прапорами, знаходиться в лівійській в'язниці вже більше 2,5 років. В Україні змінилася влада, але проблема так і не вирішена. Ми домовилися з рідними наших моряків, що будемо спільно боротися за їх повернення додому", - підкреслив Новинський.

За свідченнями родичів моряків, роки в тюрмі не пройшли безслідно для здоров'я полонених, всі вони потребують якісної медичної допомоги.

"Це триває більше 2,5 років, природно, сім'ї в жахливому стані, а екіпаж - тим більше. Ні медичної допомоги, люди знаходяться в зоні військових дій: там на відстані 17 кілометрів йде війна. Ми знаємо, що була недавно розформована інша в'язниця, і люди, що містяться в ній, були відправлені на війну! ми не знаємо, що нас чекає, ми не бачимо кроків з боку уряду, якщо почалася якась робота, то нам про це не повідомляють. Тому ми вже чекати не можемо", - сказала дочка капітана танкера "RUTA" Тетяна Уманець.