RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Комітет Геруса зайняв неконструктивну позицію щодо компромісного законопроекту про "зелені" тарифи - експерт

Позиція депутатів енергетичного комітету Верховної Ради, який очолює Андрій Герус, по законопроекту 2543 про "зелені" тарифи є неконструктивною.

Про це заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, передає "Главком".

"Враження, що просто депутати не були готові до обговорення даного законопроекту. Це було якесь нав'язування думки деяким депутатам, які говорили, не розуміючи, до чого може привести неприйняття законопроекту в першому читанні", - сказав Конеченков.

Голова Асоціації зазначив, що переважна більшість інвесторів готова піти на добровільне зниження "зеленого" тарифу, щоб продовжувати розвивати проекти в Україні, однак більшість депутатів, очевидно, цього не розуміє.

"Ринок зацікавлений поліпшити умови і вийти на добровільне скорочення зеленого тарифу, щоб продовжувати розвиватися. Депутати цього в більшості не розуміють", - зазначив Конеченков.

6 травня у Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. На засіданні комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКГ 13 грудня законопроект не знайшов підтримки депутатів. За проголосували 8 з 17 членів комітету ВР з питань енергетики. Проти проголосували депутати від фракції "Слуга народу" на чолі з головою комітету Герусом.

На думку президента Професійної асоціації екологів Людмили Циганок, влада повинна знайти компромісне рішення проблеми "зеленого" тарифу, щоб утримати довіру інвесторів, які розвивають альтернативну енергетику в Україні. Вона вважає запропонований депутатами комітету з питань економічної політики законопроект №2543 компромісним, і зазначає, що його прийняття стане позитивним сигналом для інвесторів.

У Європейській бізнес-асоціації (ЄБА) відзначили, що проект №2543 є компромісним варіантом щодо вирішення ключових проблем сектора відновлюваної енергетики та дозволить поліпшити фінансовий стан ДП "Гарантований покупець", дефіцит якого за даними Мінекоенерго в 2020 році може досягти 14 млрд грн.

У Європейській бізнес-асоціації також зазначили, що проект №2543 буде сприяти збереженню інвестпривабливості України в галузі альтернативної енергетики, адже в документі фіксується стабілізаційна обмовка від зміни умов регулювання ринку ВДЕ в майбутньому. ЄБА запевняє, що цей законопроект підтримують ключові учасники ринку.

В оприлюдненому 12 грудня листі на ім'я міністра енергетики Олексія Оржеля і голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали до необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестпривабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ ).