RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Покарання за наркотики в Україні: названо важливі моменти в гучній ініціативі Мін'юсту

В Україні хочуть підвищити поріг зберігання наркотиків, після якого настає кримінальна відповідальність.

Така ідея вже не нова, повідомляє "Апостроф". У 2013 році уряд Азарова прийняв "Стратегію державної політики боротьби з наркотиками на період до 2020 року".

"Варто розробити нові стандарти малих, великих, особливо великих розмірів наркотиків в напрямку підвищення їх порогової кількості", - значиться в тексті документа.

В європейських країнах допустимий поріг зберігання наркотиків, за яким настає кримінальна відповідальність, значно вищий, ніж в Україні. Розглянемо на прикладі марихуани: якщо в Україні - це до 5 грам, то в Фінляндії - це 15 грам, в Австрії - 20 грам, Португалії - 25 грам, Нідерландах - 30 грам.

Однак противники такої стратегії відзначають, що в разі вступу закону в силу, черга за дозою розтягнеться від Львова до Маріуполя. На їхню думку, на відміну від Європи, українці відразу захочуть собі купити наркотиків.

Стверджувати, що після зміни наказу №188 більшість українців раптом захочуть стати наркоманами, звичайно, некоректно, адже відповідальність - як адміністративна, так і кримінальна, нікуди не дівається, і навіть не полегшується. Наприклад, якщо малими розмірами марихуани вважатимуть не 5 грам, як зараз, а 10 або 15 грам, то все одно відповідати перед законом доведеться.

У той же час аргумент, що "баригам" стане легше, якщо без ризику для свободи (тільки для гаманця) стане можна зберігати при собі більше наркотиків, з першого погляду, виглядає розумним. Але вся справа в тому, що збут наркотиків - це стовідсоткова кримінальна відповідальність, і неважливо скільки тієї ж коноплі продає дилер: 1 грам або 1 кілограм.

"Зміни в наказі не стосуються збуту наркотиків. Стаття 307 передбачає покарання незалежно від кількості. Тому "нормалізація" порогів невеликих кількостей в наказі МОЗ - абсолютно раціональний шлях і єдино ефективний спосіб перерозподілити ресурси поліції на розкриття реальних злочинів", - сказав представник ГО "Українська асоціація медичного канабісу" Тарас Ратушний.

Реальні злочину - це, звичайно ж, збут наркотиків, тобто причина проблеми незаконного обороту.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Придумано ще Азаровим: як за допомогою наркотиків Мін'юст поліпшить життя ув'язнених.