RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

МОЗ скасував указ про звільнення Запорожана з поста ректора Одеського медуніверситету: подробиці

Колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун незаконно звільнила Валерія Запорожана з поста ректора Одеського медуніверситету.

Про це свідчить опублікований указ міністерства від 27 січня 2020 року, передає "Трибуна".

Міністерство визнало указ за підписом Супрун від 17 липня 2018 року про звільнення ректора ОНМедУ таким, що втратив чинність. Новим указом міністерство звільнило Запорожана 27 вересня 2018 року, тобто у зв'язку із закінченням терміну його контракту, а не через порушення.

Нагадаємо, конфлікт Супрун з адміністрацією Одеського медина розгорівся в липні 2018 роки після аудиторських перевірок діяльності вузу за 2016 і 2017 роки. Незважаючи на те, що перевіряючі не виявили корупційних або фінансових порушень, міністр звільнила Запорожана з формулюванням - "за одноразове грубе порушення трудових обов'язків". Тоді ж Супрун призначила в.о. ректора Костянтина Аймедова, а через 2 місяці - Владлену Дубініну.

Окружний адміністративний суд Києва визнав обидва призначення незаконними і заборонив МОЗ призначати керівника вузу. Відповідно до закону про вищу освіту, ректорів університетів обирають трудові колективи - з числа переможців конкурсного відбору. Однак Уляна Супрун проігнорувала рішення суду. У відповідь колектив ОНМедУ на засіданні Вченої ради обрав в.о. ректора Юрія Сухіна. Екс-міністр відмовилася підписувати документи університету, в тому числі річний кошторис, за його підписом. В результаті протягом усього 2019 року, тисячі співробітників і студентів не отримували зарплати і стипендії, університет накопичив багатотисячні борги за комунальні послуги, а один з гуртожитків відключили від газопостачання.

Нове керівництво МОЗ затвердило кошторис 4 грудня 2019 року. До теперішнього моменту фінансово-господарська діяльність ОНМедУ розблоковано, заборгованість по зарплатах, стипендіях та комунальних платежах погашено.