RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Державний моніторинг грального ринку буде, і швидше, ніж планувалося - автор законопроекту

Під час підготовки до другого читання проекту закону № 2285-д "Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор" профільний комітет знайшов можливість прискорити введення системи онлайн моніторингу на гральному ринку - планується, що вона запрацює через півроку-рік після вступу закону в силу.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив автор законопроекту, керівник підкомітету з питань організації та оподаткування грального бізнесу комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олег Марусяк.

Раніше, в першій версії законопроекту, планувалося, що така система буде запущена через два роки після вступу в силу закону про гральний бізнес. Як зазначали експерти, такий підхід міг призвести до серйозних втрат для бюджету і ризику діяльності нелегальних закладів.

Поточна ж версія законопроекту передбачає, що на період, поки система онлайн моніторингу не запрацює, фіксований платіж з операторів ринку буде стягуватися в потрійному розмірі.

"Зараз цей пункт звучить так: "до того моменту, коли запрацює система онлайн-моніторингу, фіксовану плату (для суб'єктів грального бізнесу, - ред.) буде збільшено втричі". Такий вихід ми знайшли з ситуації", - пояснив Марусяк "Апострофу".

Судячи зі слів Марусяка, введення системи моніторингу після запуску ринку, все ж є вимушеним кроком, адже, по суті - мало б бути навпаки.

"По суті, це мало б виглядати наступним чином: давайте спочатку напишемо закон, потім зробимо систему онлайн моніторингу, і потім вже запускаємо ринок. Але буде не так. Тут буде запускатися ринок, потім ця система онлайн-моніторингу буде якийсь період тестуватися, щоб подивитися її... Вона створиться, після цього протестується і тоді перейдуть на більш низькі фіксовані оплати, ліцензії будуть дешевше", - сказав нардеп.

Він також пояснив, що якби систему писали з нуля, це дійсно могло б зайняти близько двох років. Але є можливість прискорить цей процес.

"Вона може бути створена швидше, якщо пройде аукціон, торги, і виберуть вже існуючу на даний час систему, яку адаптують під закон ... Я пропоную (на розробку системи, - ред.) від півроку до року. Щоб можна було визначити, що вона працює і не лягає", - сказав Марусяк.