RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Дубинський зібрав докази щодо мільярдних розкрадань на ПДВ через Держфінмоніторинг

Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський покривав схему по отриманню незаконного відшкодування з ПДВ в 2019-2020, яке завдало державі збитків на 79 млрд грн. Народний депутат Олександр Дубинський подав заяву в Генпрокуратуру і НАБУ для проведення розслідування та притягнення Черкаського до відповідальності за ст. 364 і ст. 367 КК.

Про це повідомляється на сайті Dubinsky.pro.

Як вважає депутат, це зловживання владою та службове недбальство, що карається не тільки штрафами (250-700 мінімумів - 4,3-8,5 тисяч грн), а й позбавленням волі до 3 років при первинному порушенні і штрафом до 17 тисяч грн і ув'язненням на 6 років при тяжких наслідках для держави. В даному випадку мова йде про особливо великі втрати для бюджету - 79 млрд грн.

Дубинський з'ясував, що розкрадання "йшли з великим розмахом". Злочинці задіяли мережу транзитно-конвертаційних підприємств. За лютий 2020 року держбюджет недоотримав 3,5 млрд грн, в схемі брали участь 549 компаній: у Львівській області збитки склали 500 млн грн (задіяно 62 підприємства); в Київській області - 391 млн грн (102 підприємства); у місті Києві - 135 млн грн (116 підприємств); в Донецькій області - 100 млн грн (54 підприємства) і т. д.

Координував роботу львівський контрабандист-конвертатор Василь Костюк, який діяв в рамках змови з керівництвом Державної податкової служби, Мінфіну та Держфінмоніторингу. З боку ДПС в схемі був задіяний керівник головного управління ДПС в Донецькій області Ірина Долозіна. Вона відповідала за роботу на сході і півдні України: в Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Одеській і Миколаївській областях.

З ініціативи помічника міністра фінансів Олександра Кондра були призначені регіональні куратори ПДВ-схеми у ключових областях: Київська область - Орест Вітик; місто Київ - Нонна Багмет; Донецька область - Ірина Долозіна; Львівська область - Василь Крисяк; Одеська область - Єгор Федонюк (заступник керівника).

З боку Держфінмоніторингу все курирував Ігор Черкаський: його робота - аналізувати потоки і розслідувати підозрілі операції, "які в даному випадку очевидні", каже депутат. Також, за інформацією Дубинського, були залучені Юрій Криган, Олександр Кондра і Дмитро Мишалов.

Народний депутат наполягає на проведенні розслідування і притягненні учасників схеми і її покровителів до відповідальності. Зібрані ним факти і докази передав в ГПУ і НАБУ.