RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Рада схвалила закон про розвідку: повноваження президента посиляться

Верховна Рада прийняла в повторному другому читанні доопрацьований законопроект №2412-д "Про розвідку". За документ 258 проголосувало нардепів.

Про це повідомляє " Інтерфакс-Україна ".

Одна з головних змін після доопрацювання - СБУ виключили з переліку розвідувальних органів. Оперативні підрозділи СБУ зможуть проводити розвідзаходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки. Перелік таких підрозділів визначається президентом.

В законі визначено термін "розвідка", конкретизовані правовий статус і сферу відповідальності Служби зовнішньої розвідки, враховані зауваження експертів. Законом передбачається посилення парламентського контролю за сферою розвідки.

Основними завданнями розвідки визначено своєчасне забезпечення споживачів розвідувальною інформацією, сприяння реалізації національних інтересів України і протидія зовнішнім загрозам національній безпеці України у визначених законом сферах.

Споживачами розвідувальної інформації, відповідно до закону, вважаються насамперед президент України, голова Верховної Ради, голова і члени Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, прем'єр-міністр, члени і секретар Ради національної безпеки і оборони України.

"У цьому законопроекті ми якраз розмежовуємо і чітко визначаємо розвідувальні органи - це ГУР (Головне управління розвідки Міністерства оборони - ред), Служба зовнішньої розвідки, військова розвідка і прикордонники. Все решта - це лише обмін інформацією", - сказала на засіданні Верховної Ради народний депутат фракції "Слуга народу" і член профільного комітету Мар'яна Безугла.

За її словами, документом посилюються повноваження президента, як керівника розвідувальних органів. Безпосереднє управління розвідувальними органами здійснюють їх керівники, які призначаються на посаду і звільняються з посади президентом. Керівники розвідувальних органів, що функціонують в підпорядкуванні центральних органів виконавчої влади призначаються на посаду і звільняються з посади президентом за поданням керівників центральних органів виконавчої влади, в підпорядкуванні яких вони функціонують.

"Закон, що унормовує та регулює діяльність розвідувальних органів у правовому полі держави, визначив правові та організаційні засади функціонування розвідки. Документ також посилює соціальний та правовий захист співробітників розвідувальних органів України, який значно покращується.

СЗРУ переконана, що прийняття Закону України "Про розвідку" є черговим важливим кроком із розвитку спроможностей для ефективної протидії гібридній агресії проти України та багатовимірним зовнішнім загрозам національній безпеці нашої держави" - зазначили у прес-службі СЗРУ.

Як повідомляв "Апостроф", в минулому році був звільнений після гучного скандалу перший заступник глави Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко. Одна з причин - наявність російського громадянства у його родичів.