RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зеленському запропонували вписати в Конституцію повноваження в.о. президента для Єрмака - ЗМІ

В Україні створили петицію з пропозицією внести зміни до Конституції, щоб в разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків глави держави покладалося на главу Офісу президента, яким зараз є Андрій Єрмак

Відповідна ініціатива розміщена на сайті електронних петицій, передає "Обозреватель".

"У разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків президента України має бути покладено на особу, яка найбільш ефективно зможе виконати дані обов'язки - голову Офісу президента України. Саме голова ОП найбільш обізнаний у справах, домовленостях і дорученнях президента. Крім того, голова ОП по своїми діловими якостями і завдяки ефективному менеджменту є особою, яка найбільш відповідає можливу необхідність виконання даних обов'язків", - вважає автор петиції Віктор Феденко.

На його думку, глава ОПУ як в.о. президента буде більш ефективний, ніж глава Верховної Ради, який, згідно з Конституцією, стає в.о. глави держави.

Зокрема, автор петиції відзначає, що главу Офісу президента знають представники виконавчої влади, міжнародні партнери і лідери інших країн, а його вказівки будуть ефективно виконуватися главами облдержадміністрацій. Також Феденко вважає, що глава ОПУ більш обізнаний у справах президента, оскільки супроводжує його в робочих поїздках і веде міжнародні переговори.

Автор петиції просить Зеленського подати до Верховної Ради законопроект про внесення відповідних змін до Конституції.

На його думку, спікер Верховної Ради не може бути в.о. президента, оскільки нинішнє керівництво парламенту "займається виключно політичною боротьбою", а народні депутати дискредитували себе низкою скандалів і не виконують передвиборчі обіцянки.

У виданні відзначили, що останнім часом в українському сегменті соцмереж просувався теза про наділення глави Офісу президента Андрія Єрмака ширшими повноваженнями. Ідея про внесення поправок в Конституції обґрунтовувалася тим, що зараз у глави ОПУ немає прописаних в Основному законі повноважень, а тому за свої дії, в тому числі в переговорному процесі щодо Донбасу, він не несе ніякої відповідальності. Експерти, близькі до команди Зеленського, вважають, що замовником цієї медіакампанії може бути сам глава ОПУ.