RU  UA

Це робиться не заради реформи: в Кабміні розповіли, що стоїть за "перебудовою" ОПК в Україні

Український оборонно-промисловий комплекс зазнає докорінних змін, які покликані оптимізувати оборонну галузь з метою її розвитку в майбутньому.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV.

"Реформа, яку вводить президент і уряд, робиться не заради реформи, а заради того, щоб оптимізувати і отримати справжнє, нормальне, цивілізоване обличчя нашого оборонно-промислового комплексу. Ми проаналізували стан підприємств, що входять до складу державного концерну, і я зараз буду говорити про державну складову. На той момент це було 137 підприємств, з яких 21 виявилося на тимчасово окупованих територіях. Була суттєва частка тих підприємств, які взагалі втратили взаємини з оборонною промисловістю. Були ті, які фактично перебували на стадії банкрутства. Вони не виконували державного оборонного замовлення, не мали ніякої експортної складової", - розповів високопосадовець.

За його словами, вже визначено кілька груп таких підприємств.

"Перша група — це ті підприємства, які підлягають передачі Фонду держмайна та приватизації. Вони взагалі не мають активів чи серйозного ресурсу, який міг би бути залучений до оборонно-промислового комплексу. Це вже розпочато, перша партія таких підприємств була визначена. Уряд прийняв рішення про передачу їх до Фонду державного майна.

Інша частина підприємств — це ті, які не мають жодного відношення до державного оборонного замовлення, але мають хороші активи, які, на наш погляд, можуть бути використані в інтересах розвитку оборонно-промислового комплексу України. Такі підприємства також будуть передаватися Фонду, але ми хотіли б залучити реалізовані кошти до Державного фонду розвитку оборонної промисловості, який планується створити. Зараз Міністерство з фахівцями опрацьовує різні варіанти можливого створення такого Фонду", - пояснив Уруський.

Як повідомляв "Апостроф", Кабінет міністрів України погодив передачу на приватизацію 18 підприємств "Укроборонпрому", новим головою якого став Юрій Гусєв. Їх передали Фонду державного майна.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Бюджет не може забезпечити потреби нашої оборонки, ми шукаємо кошти - Олег Уруський.