Тимошенко може стати необхідним резервом: експерт запропонував план врегулювання кризи для Зеленського

Україна входить в чергову політичну кризу, пов'язану із судовим рішенням щодо Сергія Стерненка, а тим часом в Зеленського вже не залишилося резервів для врегулювання такого роду процесів, і йому необхідно шукати підтримку і нових союзників.

Про це в публікації на Facebook заявив експерт Сергій Гайдай.

"Події, пов'язані зі справою Стерненка, різко змінили ситуацію. Тепер прихильники Петра Олексійовича (Порошенка) і радикальні патріоти знову консолідовані і готові до протестів. Явно неправомірне і несправедливе рішення прогнилої судової системи, яку, до речі, "реформував" Порошенко, знову поставило Зеленського на розтяжку... У нього немає сильної і компетентної команди, на яку він міг би спертися - частина з тих, хто зараз його оточують, більше підставляють президента і є такими ж токсичними персонами, як Медведчук і Порошенко, тільки рангом поменше і популярністю нижче. Владу при Зеленському і навколо нього захопили безликі представники середньої ланки, клерки тіньової держави, які існували при багатьох владах і президентах. Ну і погана ситуація в Раді. Власна фракція виявилася не надійною і переповненою групами впливу і лобістами, не зовсім лояльними до президента", - зазначив він.

Експерт запропонував стратегію, як президенту вийти з кризи з мінімальними втратами, а то і в виграші. На його думку, Юлія Тимошенко з її досвідом, командою "Батьківщини" і стратегією соціально орієнтованих змін, може допомогти президенту втримати падіння свого рейтингу і врятувати економіку.

"Що ж йому робити, щоб перемогти в цій війні? Перш за все, безумовно, сконцентрувати бойові дії на одному фронті. Йому треба особисто втрутитися в ситуацію зі Стерненко - як його хто не звинувачував в ручному управлінні і діях поза законами... Потрібно провести чистку у себе в рядах... Де ж шукати союзників? Залишилася одна політична фігура, яка поки займає позицію над сутичкою. Це Тимошенко з її "Батьківщиною"... Зараз Тимошенко, як засадний полк, може стати необхідним резервом для президента. Те, що її рано списувати з політичних рахунків, показали недавні вибори в місцеві органи влади. Її партія посіла друге після "Слуг" місце за кількістю мандатів в органах місцевого самоврядування, обійшовши і партію Порошенка, і партію Медведчука. Це говорить про те, що для значної частини населення Тимошенко все ще залишається сильним політичним авторитетом. Можливо, прийшов час Зеленському міняти уряд і відкривати третій фронт - фронт економічних перетворень і зміни рівня життя. Хто як не Тимошенко знає, де зариті ресурси української енергетики? Можливо, саме Тимошенко зуміє розправитися з олігархатом і монопольними схемами в тарифній політиці... На відміну від сірої маси державних функціонерів, яка сьогодні оточує Зеленського, Тимошенко вміє брати на себе відповідальність. Розпускати Раду Зеленському не вигідно. Краще приводити до тями свою фракцію. Позачергові вибори більше не дадуть йому парламентської більшості. А ось змінити уряд і знайти в Раді союзників, можливо варто. І новий уряд має бути не просто призначено з лояльних до нього людей. Він має бути коаліційним. У Раді таку коаліцію "Слуги народу" можуть створити тільки з "Батьківщиною" і можливо "Голосом", - заявив Сергій Гайдай.