RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

"Доступне житло": журналісти розповіли про баласт на "Укрфінжитло" і сумнівні призначення

Президентська програма "Доступне житло" (пільгова іпотека під 7%) має сумнівні перспективи - за 3 місяці роботи в "Укрфінжитло" змінився директор, випуск ОВДП для проекту затягується, компанія ризикує загрузнути в боргах ДІУ. Причиною проблем проекту ЗМІ називають міністра фінансів Сергія Марченка і його оточення.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, "Укрфінжитло" має рефінансувати банки за двома програмами: доступне житло під 7% і лізинг для бюджетників - під 5%. За першою планується видати кредити 8 тис сімей, по другий - 12 тис. На це виділили 2 млрд грн, ще 20 млрд повинні зайти в "Укрфінжитло" після випуску Мінфіном ОВДП. Однак в рамках програм було видано 351 кредит на менш 300 млн грн. 14 банків отримали 667 заявок на 588 млн грн, і це не ті результати, яких чекали в ОПУ.

"По-перше, про програму мало знають, банкіри неохоче її просувають, а у громадян є побоювання, що проект закінчиться "на півдорозі", і позичальникам доведеться платити ринкову ставку за позиками, як це не раз було з програмами молодіжного житлового кредитування та іншими від ДІУ. По-друге незважаючи на прийняття і підписання президентом закону, Мінфін не підготував документів для випуску цільових ОВДП, а значить - проект поки без "живих" грошей. Блокує випуск нібито особисто директор департаменту боргової політики Мінфіну Поліна Ярова з мовчазної згоди міністра Марченко. По-третє, з подачі Мінфіну ВРУ доручила Кабміну об'єднати "Укрфінжитло" і збанкрутілий ДІУ, на якому висить 5 млрд грн боргів... Замість того щоб сконцентруватися на видачі кредитів, керівництву компанії доведеться займатися реструктуризацією боргів "напівмертвого родича", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що в "Укрфінжитло" в квітні був звільнений глава компанії Василь Шкураков, після чого потрапив в список НАЗК на перевірку декларації. Діяльністю "Укрфінжитло" зайнялася Держаудітслужба. На місце Шкуракова прийшов екс-заступник начальника Енергетичної митниці Віктор Катренич, який займався ФОПами в Івано-Франківську, торгував запчастинами і овочами.

"В оточенні Марченко не приховують, що Катренич може бути креатурою глави відомства і його зама Юрія Драганчука, якого називають "смотрящим" за митницею, а під час проведення конкурсу деякі ЗМІ пророкували йому посаду начальника всіх митників. Драганчук "вів" від Мінфіну і закон про пільгову іпотеку і створення "Укрфінжитло", - зазначено в матеріалі.

В заступники собі Катренич взяв Людмилу Шемелінець - екс-директора юрдепартаменту, першого заступника голови Держслужби земельного кадастру в Кабміні Яценюка і Гройсмана. З Держгеокадастра її було звільнено у вересні 2019. На посаду глави ДІУ в березні 2021 заступив Єгор Притула - кадровий податківець, який працював при главі ДПС Захарченко. Коли в 2015 Притула дослужився до Міндоходів, Мін'юст виявив, що чиновник не пройшов люстраційну перевірку і він пішов радником в "Укрексімбанк".

"Джерела в Мінфіні вважають, що Катренич, Шемелінець і Притула могли бути поставлені Марченко на іпотечну програму 7%, щоб мати можливість домовитися з девелоперами про "правильний" розподіл ресурсів на реалізацію проекту. Оскільки кредити будуть видаватися тільки на квартири в будинках не старше 2018, то у "свіжих" новобудов є багато шансів бути проданими саме через ці програми. Наприклад, "ходоки" на ринку вже, нібито, пропонують забудовникам передати в банки списки "неліквіду", отримавши статус "преміум-партнера". У відомстві не виключають, що випуск цільових ОВДП буде розблоковано департаментом Поліни Ярової, коли закриється "підписка" з бажаючих гарантовано взяти участь в схемі продавців нерухомості. Чи можлива реалізація всієї цієї конструкції без узгодження міністра фінансів питання, мабуть, риторичне", - йдеться в матеріалі.