RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Процес був швидким: експерт розповів про нюанси формування Бюро економічної безпеки

Запорукою успішного формування державних органів є такі фактори, як виклики часу, політична воля і професійний підхід виконавців, і запит на формування органів, які будуть займатися розслідуванням корупції чиновників був значним у 2014 році. Однак, темпи формування нових органів в постмайданний період були високими.

Про це розповів Роман Портянко, глава аналітичного центру "Реформатор" у своєму блозі для "Апострофа".

Як пише автор, законопроєкт про Національне антикорупційне бюро був прийнятий 14 жовтня 2014 року, обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури сталося 30 листопада 2015. Обрання керівника ДБР зайняло більше ніж 1,5 року, ще через рік Бюро почало працювати. Таким чином від підписання президентом закону про ДБР 14 січня 2016 до початку здійснення правоохоронної діяльності (27 листопада 2018), пройшло понад 2,5 року.

"Ситуація з Бюро економічної безпеки зовсім інша. Процес обрання Бюро зайняв 3 місяці, конкурс з обрання початкового складу Ради громадського контролю зайняв менш як місяць. Цей процес був швидким, але проходив з дотриманням термінів, передбачених законом... Бюро економічної безпеки - це не класичний силовий орган, співробітники якого спочатку кладуть "мордою в підлогу", а потім починають розбиратися, що дуже не подобається бізнес-асоціаціям, які кваліфікують такі дії як тиск. БЕБ несе в собі аналітичну функцію запобігання злочинів, які шкодять економічної безпеки. у складі органу працюватимуть як класичні детективи та оперативники, так і аналітики, ІТ-фахівці з кіберзахисту", - вказав експерт.

Для запобігання злочинів, які приведуть до багатомільйонних збитків економіці та державному бюджету, за словами автора, потрібно проводити аналітичну роботу, давати рекомендації органам центральної влади та прогнозувати необхідні зміни в законодавстві.

"Що стосується політичної волі й професійного підходу, то поки можна відзначити лише позитивну динаміку, як в плані прийняття закону й обрання директора, так і після цього. Без перебільшення, менш ніж через місяць після обрання директора БЕБ пророблена робота, яка в разі інших органів затягувалася на довгі місяці. Що найважливіше, створення Бюро економічної безпеки, хоча і передбачається меморандумом з Міжнародним валютним фондом, але не викликає спонукання до дії з боку іноземних партнерів. Держава починає розуміти, чого потребує, і реалізовувати це", - підкреслив Роман Портянко.