RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Є п'ять пунктів: в Кабміні озвучили план для стабільного проходження опалювального сезону

Уряд розробив чіткий план із тарифної політики та стабільного проходження опалювального сезону.

Про це зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час "Години запитань до Уряду" у Верховній Раді 24 вересня.

План включає п’ять кроків:

  • Тарифи на газ для населення незмінні

Він нагадав, що у травні в Україні запустили річний продукт для людей, де ціна на весь рік складає менш ніж 8 грн. Незалежно від коливань ціни на біржах чи хабах, ця ціна не змінюється весь опалювальний сезон, тобто до кінця квітня 2022 року. Прем’єр наголосив: в Україні ціна стабільна — менш ніж 8 грн за кубічний метр, хоча у Європі зараз ціна вже перевищує 25 грн за кубічний метр.

  • Тарифи на тепло та гарячу воду встановлює місцева влада

Державна компанія "Нафтогаз" пропонує трирічний контракт по 7,42 грн за куб газу для цього опалювального сезону. Ця ціна так само не буде збільшуватися і не залежить від ситуації на біржах. Шмигаль підкреслив, що у місцевих керівників немає об’єктивних підстав підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду. За його словами, вже 70% теплокомуненерго уклали трирічні контракти з "Нафтогазом".

  • Уряд знизив тарифи на електроенергію для 80% домогосподарств з 1 жовтня

Тариф складе 1,44 грн за кВт-год для тих, хто споживає менше 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає більше — тариф залишиться без змін.

  • Уряд разом із народними депутатами запропонував додатково цього року виділити 12 млрд грн на програму субсидій

Шмигаль також наголосив, що субсидії отримають усі, хто їх потребує — це близько 3 млн домогосподарств. За словами очільника Уряду, до початку опалювального сезону в держави вистачає коштів на всі виплати, і жодної заборгованості по субсидіях немає.

  • Україна готова до опалювального сезону

Технічна готовність регіонів становить вже понад 90%. Запаси газу в підземних газосховищах України перевищили 18,5 млрд кубічних метрів. Для порівняння: у 2018 році запаси складали 17,1 млрд кубів. У 2017 році —16,8 млрд кубів. "Так само, як і торік, ми спокійно пройдемо цей опалювальний період", — резюмував Денис Шмигаль.

Раніше Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України дало поради українцям, як можна заощадити тепло і газ. І таким чином зменшити суми у платіжках.