RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Політолог застеріг від невдач Шмигаля у питаннях поставок зброї після економічних провалів

Після невдач, пов'язаних із забороною ввезення в низку країн Європи зерна та продовольства з України, прем’єр-міністр Денис Шмигаль намагається переключитись на постачання зброї.

Таку думку в блозі на Цензор.нет висловив політолог Мар’ян Ощановський.

"Уряд Дениса Шмигаля програв трек з продовольчою кризою вчисту… Україна погодилась на принизливе "конвоювання" власних вагонів з продовольством до портів - навіть без можливості для водіїв заїхати по дорозі на заправку в Польщі. По-друге, коли інші країни побачили, що об українську позицію в цьому питанні можна витирати ноги, то й собі зробили обмеження жорсткішими... Замість того, щоб особисто взятися за вирішення критичного для економіки питання, Шмигаль літав у міжнародні вояжі", - написав політолог.

Після візиту Урсули фон дер Ляйєн до Києва прем’єр Шмигаль написав у Телеграм-каналі, що порушив питання експорту української аграрної продукції до ЄС і вдячний за підтримку ініціативи президента Зеленського щодо створення координаційної групи для моніторингу цих питань.

"За понад місяць, відколи триває "гаряча" фаза продовольчого протистояння - це питання з ЄС не "порушувалось"? Тобто уряд, покликаний захищати інтереси економіки - навіть не налагодив робочого контакту з Брюселем щодо питання, яке безпосередньо впливатиме на майбутнє ключової галузі в країні? А координаційну групу "для моніторингу відповідних питань" створять лише після того, як в ситуацію втрутився особисто Володимир Зеленський", - пише Ощановський.

Він назвав Шмигаля "прем’єр-руйнівник":"Україна руками уряду Шмигаля повністю "зливає" переговори з питань поставок продовольства. Буквально через кілька тижнів після дружнього і продуктивного візиту до Києва президентки Молдови Маї Санду - ще один "неочікуваний" демарш, тепер уже від Кишиніва… Вирішенням питань зерна і взаємної торгівлі знову займається глава держави. А прем’єр лише "розводить руками" і "піднімає питання".

На думку політолога, щоб "розбавити" економічні фіаско Шмигаль зайнявся питаннями залучення військової допомоги для України, що є майже безпрограшною стратегією: відмовити Києву готові одиниці єврочиновників, і позитивні згадки в медіа гарантовані. Проте зброя - не компетенція прем’єр-міністра, ці питання вирішуються міністрами оборони, а Шмигаль може лише констатувати результати, вважає Ощановський.

"Потрібно проводити системне реформування судового, земельного, податкового, корпоративного законодавства, яке спростить прихід цього та багатьох інших видів бізнесу в Україну. До того замість реальних інвестицій Україна буде отримувати лише кредитну та грантову допомогу", - написав політолог.

За його словами, проблемою є саме підхід Шмигаля: аграрний провал, неспроможність врегулювати паливну кризу, нездатність допомогти бізнесу, проблеми в енергетиці, свідчать, що жоден з секторів, за які береться глава уряду, не зазнає успіху.

"У питанні постачання зброї ризик отримати черговий провал настільки великий, що краще його упередити заздалегідь, аніж потім усією країною героїчно розгрібати його наслідки",- підсумував він.