RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Журналісти назвали ризики у сфері гуманітарного розмінування, яку взяла на себе віце-прем'єрка Свириденко

Перша віце-прем’єр-міністерка та міністерка економіки Юлія Свириденко зайнялася проблемою гуманітарного розмінування, на що, за оцінкою Світового банку, може піти близько 37,5 млрд дол. - це послуги компаній, закупівлі техніки, розвитку інфраструктури, сертифікації, на яких можливі зловживання і корупція.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Наразі близько 175 тис. кв км або 30% території України є потенційно забрудненими мінами, залишками снарядів, уламками ракет, саморобними вибуховими пристроями, і які мають пройти гуманітарне розмінування. Із цієї площі близько 5 тис. кв км - це сільськогосподарські землі. Станом на кінець квітня було обстежено заледве 18%. Обстеження 1 га коштує приблизно 5-7 тис. грн, розмінування - 40-50 тис. грн. Нестача техніки і фахівців - одна з ключових проблем, і прогноз щодо очищення від вибухонебезпечних предметів - не менше 7-10 років мінімум.

З 4 компаній в українському реєстрі протимінної діяльності, дві - це міжнародні організації (Швейцарський фонд з протимінної діяльності ФСД в Україні та ХАЛО Траст в Україні), ще дві - це українські компанії (Демінінг Солюшинз і ГК-Груп). Ще низка компаній мають відповідні КВЕДи в реєстрі підприємств. В Україні працює Асоціація саперів України. Необхідна техніка для розмінування, яку потрібно або виробляти, або купувати, або отримувати від донорів. Також треба визначити пріоритетність розмінування території.

Юлія Свириденко очолила Міжвідомчу робочу групу з цих питань, створено держустанову Центр гуманітарного розмінування. Свириденко концентрує збір коштів міжнародних донорів (аналог "Рамштайну"), отримання в якості допомоги і закупівлю розмінувальної техніки, а також майбутнє фінансування держпідрядів на розмінування. Також під гумрозмінування створили платформу збору коштів на United24. Свириденко наразі постійно наголошує на швидкості розмінування (і ухвалення необхідних інфраструктурних рішень), виступає за залучення великої кількості міжнародних партнерів.

Для розміновувачів Україна може стати чудовим тренувальним полігоном – "ролики" про цю роботу збільшать цінники для продажу їх послуг в інші країни. Також буде проводитись розмінування з допомогою безпілотників, що може стати поштовхом для мілтеху.Проте якщо ринок віддати іноземцям, то і досвід піде з країни, тому заяви про те, що Україна навчить світ розміновуванню – не будуть виправдані.

Україна буде крупним державним замовником цих послуг,що супроводжуватиметься ризиками змов, переплат і корупції. Ймовірні пільгове ввезення обладнання, податкові пільги на послуги, закупівлі "про запас", тому важливий моніторинг дій"Укргумрозмінпрому", одним з ідеологів якого називаютьзаступника Свириденко Ігоря Фоменка, який очолював Укроборонпром, і відповідає в Мінекономіки за мілтех. Також існує ризик навмисного завищення розмірів площ під розмінування, фіктивних робіт, "чорного ринку" розміновувальних послуг, який вже процвітає серед аграріїв, що пов'язано зі схемами на "пріоритизації" розмінування: які поля очистять - визначають особисті домовленості і фінансові можливості аграріїв.