RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

19 червня

Всі новини

В енергетичному комітеті ВР зреагують на позбавлення держави доступу до документів з проєктування АЕС

В Комітеті ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг мають намір реагувати на ситуацію, яка склалася довкола АТ "Київський науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут Енергопроєкт (КІЕП)", яке нібито було приватизовано родиною ексдепутата Олександра Дубового. Вказане підприємство є розпорядником стратегічних даних у сфері атомної енергетики країни, але нинішні його мажоритарні власники позбавили державу доступу до проєктів українських АЕС та до управління КІЕП в цілому.

Мінекономіки зробило заяву та звернулося в поліцію, де відкрили кримінальну справу. З огляду на ризики витоку стратегічної документації та відповідно загрозу нацбезпеці, у ВР готуються розглянути це питання на засіданні профільного комітету.

Як зауважив депутат Юрій Камельчук, далі комітет звертатиметься до РНБО.

"Я особисто можу попросити цю тему підняти і попросити прокоментувати цю історію міністра енергетики. Стосовно проєктів самих атомних електростанцій, звичайно, що це стратегічна інформація. Якщо на моє звернення відреагують, і доступу до цієї інформації у них (міністерства енергетики) немає - я буду тоді з колегами звертатися до РНБО з проханням це питання терміново розглянути і прийняти рішення відповідне про взяття під контроль даного підприємства. Зрозуміло, що така структура має бути під контролем держави", - сказав він.

Шлях повернення контролю держави над КІЕП може полягати у його націоналізації, як це було зроблено стосовно "Укрнафти" чи "Мотор Січ".

Інший представник енергетичного комітету ВРУ Кучеренко Олексій повідомив, що проблемі з КІЕП вже кілька років: "Є загроза, тому що був приватизований цей стратегічний інститут, проєктувальний, який по суті брав участь у проєктуванні всіх ядерних проєктів. Мусимо ми відреагувати".

Депутат прокоментував і вірогідність націоналізації КІЕП, який свого часу приватизували (отримавши мажоритарну частку підприємства у понад 70%) представники родини колишнього депутата Олександра Дубового.

"Ідея приватизувати стратегічні інститути це на межі державної зради, тут треба згадувати коли ці Дубові приватизували, як він купив – це окремо треба вивчати, готовий сьогодні написати відповідні звернення до правоохоронців… Я б порадив чітко з'ясувати що менш шкідливо – все-таки спробувати знайти компроміс. Або піти війною, і абсолютно немає гарантії, що поки буде війна і вже ця документація, м'яко кажучи, десь пропаде. Я думаю що так воно і відбулося – пропала. От я ставлю себе на місце оцих Дубових і інших дядьок.. Кажу вам, запобіжні заходи з того боку на 100% були прийняті", - долав політик, зауваживши що в цьому контексті є питання з компетенції СБУ.

Раніше в Міненерго повідомили, що "Київський науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут Енергопроєкт" (КІЕП), який володіє стратегічною інформацією щодо проєктування енергооб'єктів в Україні, зокрема атомних енергоблоків, вкотре в часи війни намагається обмежити державу в особі Міненерго у доступі до стратегічно важливої інформації щодо АЕС, та участі в управлінні підприємством, що може загрожувати державним інтересам України.