RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

"Війна все спише": Гетманцев спробує компенсувати провали власних ініціатив через збільшення податків

Через провал ініціатив голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева українському суспільству та бізнесу слід готуватися до "общипування гусака" у вигляді підвищення податків, а відповідальність за це нардеп намагатиметься списати на війну.

"Так, необхідно підвищити і видаткову, і дохідну частину бюджету задля забезпечення армії, яка фінансується з наших внутрішніх джерел. Ми не можемо запозичити ці кошти в партнерів", — наголосив нардеп.

Серед змін, неофіційно озвучених в уряді, на українців очікують такі:

    · ставка ПДВ, яка зараз становить 20%, може зрости на 2–3%;

    · військовий збір пропонують підвищити до 5% замість нинішніх 1,5%. Цей податок хочуть ввести ФОПам на спрощеній системі оподаткування.

Завдяки цим заходам до держбюджету може додатково надійти близько 190 млрд гривень з необхідних 300 млрд. Наразі жоден з чиновників не коментував, на скільки відсотків можуть зрости податки.

Експерти ж радять піти іншим шляхом та перезавантажити Державну податкову службу, Державну митну службу та Бюро економічної безпеки. Зокрема, Олег Гетман зазначає, що від найбільших схем тіньової економіки бюджет втрачає близько 250–300 млрд гривень на рік. Тож реформа цих органів має мінімізувати втрати.

"Тут потрібні не косметичні реформи, а повне перезавантаження за прикладом НАБУ та НАЗК. Із залученням міжнародних фахівців, які матимуть вирішальне право голосу", — вважає економіст.