RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Затримання екс-депутата Ради: з'явилися нові подробиці про нього і відео з суду

Затриманий СБУ колишній народний депутат України Олександр Шепелєв розшукувався українськими правоохоронцями за організацію умисного вбивства, замаху на умисне вбивство, привласнення і розтрату чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем і держзраду.

Шепелєв народився 4 липня 1970 року в Горлівці Донецької області. У Верховну Раду був обраний від "Блоку Юлії Тимошенко". Вже у вересні 2010 року його виключили з БЮТ і нардеп перейшов у фракцію Партії регіонів. Шепелев був членом парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, а також членом Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. У 2012 році балотувався по мажоритарному округу від Вінницької області, але зайняв 7 місце.

У 2012 році стосовно Шепелєва порушено справу за звинуваченням в причетності до розкрадання коштів "Родовід банку" на суму понад 220 млн грн, а також в участі в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на 315,3 млн грн.

Пізніше екс-нардепа звинуватили в замаху на вбивство заступника голови банку "Союз" Сергія Дядечка, який проходив свідком у справі про розкрадання в "Родовід банку", і в організації вбивства колишнього власника "АвтоКрАЗ-банку" Сергія Кириченка в 2003 році. Кириченко зарізали у власному під'їзді - йому нанесли 14 ножових поранень.

Також Шепелев фігурував у справі про вбивство в 2006 році полковника УБОЗ Романа Єрохіна, який займався розслідуванням діяльності підпільних конвертаційних центрів. Тодішній глава МВС Юрій Луценко заявляв, що до цієї справи може бути причетний депутат від БЮТ на букву "Ш". Але Шепелєву обвинувачення не пред'являлося.

У січні 2013 року Шепелєв разом з дружиною оголошені в міжнародний розшук. Шепелєва підозрювалася в заволодінні коштами АТ "Родовід банк" під приводом фіктивної оренди банком нежитлового приміщення. Через півроку Шепелєва були затримані в Угорщині. Там їм кілька разів відмовляли в наданні статусу біженця.

У березні 2014 року Шепелєва екстрадували в Україну і взяли під варту, а його дружину заарештували, призначивши їй заставу в сумі 6,1 млн гривень. На їх нерухомість і майно накладено арешт.

Під час перебування в СІЗО Шепелєв був госпіталізований до Київської міської клінічної лікарні, але втік звідти. Пізніше з'ясувалося, що діагноз йому поставили безпідставно. За втечу екс-нардепа засуджено двох співробітників Лук'янівського СІЗО. Ще два інспектора СІЗО оголошені в міжнародний розшук і ховаються від слідства.

Шепелєв був повторно оголошений в розшук і затриманий менш ніж через рік в одному з ресторанів в Росії. Екстрадиція затягувалася. Тоді з'являлася інформація, що за це українець заплатив 10 млн доларів, а також нібито дав свідчення на ряд політиків, зокрема на Юлію Тимошенко і Олександра Турчинова.

У 2015 році тодішній генеральний прокурор Віктор Шокін заявив про арешт 40 млн доларів на рахунках Шепелєва. Також з'явилася інформація про наявність у Шепелєвих канадського громадянства.

У ГПУ вважають, що Шепелєва відмовилися екстрадувати через його співпраці з ФСБ. Військовий прокурор Анатолій Матіос повідомляв, що відносно екс-депутата зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 "державна зрада".

Як повідомляв "Апостроф", в СБУ дали пояснення з приводу слідів побоїв у затриманого екс-депутата Шепелєва.

За матеріалами 112.ua