RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Загрожує зупинкою АЕС: експерт повідомила про новий ризик ініційованого Герусом імпорту електроенергії з РФ

Імпорт електроенергії з РФ, який почався внаслідок законодавчої ініціативи голови комітету ВР з питань енергетики Андрія Геруса, може привести до зупинки українських АЕС і негативних наслідків для енергосистеми країни.

Про це заявила медіа-директор асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна, передає "Главком".

"Це питання енергетичної безпеки країни. При надлишкових потужностях в Україні, і регулярних диспетчерських обмеженнях на ту ж Запорізьку станцію, пустити електроенергію з Росії напередодні обіцяється синхронізації (з єдиною європейською енергосистемою - ред.), а ми повинні рік працювати без перетоків, в ізольованому режимі - це просто безумство", - заявила Кошарна.

На її думку, рішення матиме негативні стратегічні наслідки і буде загрожувати, в тому числі зупиненням українських АЕС, які виробляють найдешевшу в країні електроенергію.

Експерт нагадала, що рішення про відновлення імпорту електроенергії з Росії було протягнуто главою комітету ВР Андрієм Герусом з порушенням регламентних норм. І його спроба виправити ситуацію, залишивши тільки імпорт з Білорусі, не витримує критики, оскільки ця країна не має надлишку електроенергії, і через неї буде постачатися російський струм.

"Коли почалася критика, і я теж писала лист від громадської організації Українське ядерне товариство та президенту, що це загрожує енергетичній безпеці, це неприйнятно ні за якими взагалі моментами, він відкотив назад і сказав, що типу тільки з Білорусі. Але з Білорусі у нас 900 мегават перетину, а з Російської Федерації 3000. І тому це дуже небезпечне рішення, яке буде мати негативні наслідки для енергосистеми України", - підкреслила Кошарна.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Але з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Раніше голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков висловив думку, що Росія захопить більшу частину нашого енергоринку через імпорт електроенергії і буде використовувати це для політичного тиску на українську владу.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаСуди