RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Допомагають не платити за боргами: ЗМІ розповіли про зв'язок "слуги народу" Новікова та судді Кравчука з компанією "Квазар"

Народний депутат від "Слуги народу" Михайло Новіков через свою фірму "Новіков та партнери" і суддю Північного апеляційного суду Геннадія Кравчука допомагає компанії "Квазар" уникати погашення боргів перед "Ощадбанком" на загальну суму понад 100 млн грн.

Про це йдеться в матеріалі "Інвестняні" для "Квазара" на сайті "Дело".

Видання зазначає, що Новіков - колишній суддя Київського апеляційного господарського суду та старший партнер правової групи "Новіков та партнери". У судах компанію "Квазар" представляє помічник-консультант Новикова як народного депутата, а також безпосередній керівник його юридичної фірми Дмитро Чабан.

За даними видання, в 2010 році "Квазар" взяла кредит в "Ощадбанку" на суму понад 6,3 млн євро. Але до 2016 року його не погасила. Банк подав до суду, який підтвердив заборгованість. Кілька приміщень банк придбав на аукціоні за залишковою ціною. В "Квазарі" порахували, що так заборгованість вже погашена, оскільки, на їхню думку, банк повинен був зарахувати малоліквідну нерухомість за максимальною вартістю. Однак банк з цим не погодився. Різниця в "оцінці" залишку становить понад 100 млн грн.

Оскільки компанія платити за боргами відмовилася, банк ініціював процедуру банкрутства. Після цього "Квазар" став переводити свої активи (близько 120 об'єктів нерухомості) на дочірню фірму - ПрАТ "Крипта". Верховний суд встановив, що на момент передачі нерухомості вона вже була арештована. Бенефіціари "Крипти" - ті ж, що і у "Квазара": Сергій Берингов і канадська KM Secure Corp.

Видання відзначає, що в апеляційному суді автоматична система розподілу справ для розгляду кейса "Квазара" і "Ощадбанку" стала підозріло часто вибирати з декількох десятків суддів лише одного - Геннадія Кравчука. Як свідчать дані з автоматичної системи розподілу, кілька десятків інших суддів, які могли б розглядати справи, в цей момент або опинялися у відпустці, або на лікарняному, або були недоступні.

З 2012 по 2018 роки Кравчук був суддею Вищого господарського суду, секретарем судової палати, і заступником голови ВГСУ Віктора Татькова. Як відомо, Татькова і його іншого заступника Артура Ємельянова неодноразово звинувачували в аналогічних діях із втручанням в автоматичну систему розподілу справ.

За даними Громадської ради доброчесності, Кравчук значиться в переліку "зручних" суддів, яким керівники ВГСУ "довіряли вершити правосуддя".

"За однією з версій, саме Новіков посприяв поверненню "забракованого" судді Кравчука в судову систему, в Північний апеляційний госпсуд. В результаті справи, які ведуть адвокати фірми народного депутата, стали регулярно потрапляти на розгляд саме цього служителю Феміди. Така доля спіткала і справу "Квазара". З передбачуваними наслідками в майбутньому", - пише видання.