RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Дозволено Клименку, але не Бахматюку: ВАКС всупереч своїм же рішенням дозволив заочний арешт бізнесмена

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) прийняла рішення про заочний арешт Олега Бахматюка, хоча в аналогічних справах - Клименка та Клюєва, прийняла протилежні рішення. Це може свідчити про те, що такі рішення приймаються з урахуванням політичної кон'юнктури.

Про це повідомляють Українські новини.

"Можемо чітко говорити, що ВАКС виходив з політичних мотивів і суперечив своїй же практиці. Свого часу розглядалися ідентичні справи Клюєва і Клименка. Тоді, права і ліва рука Януковича отримали вироки, які забороняли їх заочно арештовувати. Які мотиви були у ВАКС тоді ? У справі Клименка головним фактором було те, що не було надано доказів, що Клименко знаходиться в міжнародному розшуку. У справі Бахматюка маємо таку ж історію. Олег Бахматюк не просто не знаходиться в міжнародному розшуку, а Інтерпол відмовив НАБУ в цій процедурі. Але ВАКС тут щось бачить, а тут не бачить. Щодо Клюєва: "Колегія суддів апеляційної палати ВАКС зазначила, що в матеріалах судового провадження не містяться достатні підстави, які б вказували, що Клюєв буде вживати заходів щодо знищення, приховування або спотворення будь-яких речей або документів, що мають значення для встановлення обставин кримінального злочину ". Як Бахматюк, чиє місцезнаходження в Австрії відомо і НАБУ і САП, буде знищувати з Австрії справи, які знаходяться в комп'ютерах НАБУ і САП, залишається загадкою", - цитує видання ДС політичного експерта Вадима Денисенка.

Це перше подібне рішення ВАКС, яке ставить під сумнів відсутність політичної заангажованості суду.

"Рішення прецедентне: тепер будь-кого, плюючи на норми Європейського суду з прав людини (і в рішенні щодо Клюєва і Клименка ВАКС апелював саме до ЄСПЛ), можна заочно арештовувати, виходячи з політичних мотивів", - говорить експерт.

Видання пише, що причиною ухвалення рішення може бути політичний тиск на суд. У заяві для преси Олег Бахматюк заявив, що директор НАБУ Ситник особисто їздив в ВАКС при розгляді справи Апеляційною палатою. Сам Ситник, внесений до реєстру корупціонерів НАПКА, вважає Бахматюка особистим ворогом. Тепер сторона захисту буде захищати права Олега Бахматюка в міжнародних судах.

Раніше директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Світлана Рекрут заявила, що пропозиція Бахматюка про добровільне врегулювання заборгованості виведеного з ринку рішенням НБУ VAB банку є найвигіднішим для держави шляхом вирішення питання, однак НАБУ, почавши кримінальне переслідування бізнесмена, заморозило цей процес.