RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Хто повинен платити - власник або водій: суд поставив крапку у відеофіксації порушень ПДР

Деснянський районний суд міста Чернівці ухвалив, що штраф за порушення правил дорожнього руху повинен оплачувати власник, а не водій транспортного засобу, на якому було скоєно порушення.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в Facebook.

Так, до суду звернувся власник авто, яке порушило швидкісний режим на вулиці Братиславській у Києві та якому прийшов штраф у 255 гривень. Позивач вказав, що не був за кермом транспортного засобу, і зареєстрований як ФОП, який здійснює пасажирські перевезення по маршруту "Чернігів-Київ". Таким чином, швидкісний режим міг порушити найнятий ним водій.

За словами офіцера поліції, своє рішення у цій справі суд аргументував одним із загальних правил Кодексу України про адміністративні порушення.

"Позивач не врахував того, що згідно КУпАП, щодо правопорушень, зафіксованих в автоматичному режимі за загальним правилом відповідальність наступає у власника т/з, а не у того, хто ним керував. Суд першої інстанції дійшов висновку, що оскільки позивач є власником транспортного засобу Mercedes-Benz, який не вибував з власності поза волі останнього та добровільно був переданий іншому водієві, та доведений факт перевищення встановленого обмеження швидкості, - відмовити позивачу в скасуванні постанови у справі про адміністративне правопорушення", - вказав правоохоронець.

У той же час поліцейський уточнив, що власник авто міг зареєструвати водія в якості користувача свого транспорту і штраф таким чином було би спрямовано не йому, а саме водієві.

Як повідомляв "Апостроф", раніше депутати в парламенті прийняли в першому читанні закон, який дозволяє поліцейським зупиняти будь-які автомобілі для перевірки водіїв на тверезість.