RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Семочко виграв суд проти програми Бігуса: журналістів зобов'язали публічно спростувати інформацію

Апеляційний суд Києва зобов'язав журналістів спростувати інформацію, поширену в сюжеті про колишнього першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко.

Про це сказано в рішенні Апеляційного суду, пишуть "Вести".

Судді апеляційної інстанції розглядали скаргу журналістів "Бігус Інфо" на рішення Голосіївського районного суду, який повністю задовольнив позов Семочка. Тоді адвокати позивача зазначили, що на підставі даних журналістів про нібито незаконні дії Семочка, проти нього було відкрито кримінальні провадження. Але згодом їх закрили через "відсутність складу злочину".

"За результатами оприлюднення відповідачами інформації було відкрито кримінальне провадження, яке було закрито 20.06.2020 в зв'язку з відсутністю події кримінальних правопорушень. Це підтверджує недостовірність інформації, яку оприлюднили відповідачі", - вказувалося в рішенні суду першої інстанції.

Суддя зазначив, що немає ніяких даних про причетність Семочка до хабарництва, як і немає доказів, які б вказували на незаконність проведених ГУ КЗЕ СБУ перевірок щодо постачальників медпрепаратів. Також суд не знайшов підтвердження інформації "Бігус Інфо" про наявність у членів сім'ї Семочко майна на 8 млн доларів, бізнесу в окупованому Криму і російських паспортів. З огляду на це, Голосіївський райсуд задовольнив позов ексзаступника голови Служби зовнішньої розвідки повністю і зобов'язав журналістів публічно спростувати інформацію, зокрема, про нібито причетність Семочка до корупційних дій, про нібито наявність нерухомості на 8 млн доларів, перельотах до Криму і російське громадянство у його родичів. Крім того, суд стягнув з журналістів на користь позивача 24,6 тис грн судових витрат і 40 тис грн витрат на лінгвістичну експертизу.

Зазначене рішення райсуду журналісти оскаржили в Апеляційному суді, пропустивши попередньо терміни оскарження. За клопотанням їхніх адвокатів вони були продовжені. У суді свої твердження про поїздки Семочка в Крим, його нібито корупційні дії та майно родичів журналісти намагалися представити як "оціночне судження". А сам сюжет про Семочко позиціонували ніби не про нього, а про СБУ в цілому. Судді з цими доводами не погодилися.

Таким чином, Апеляційний суд відмовив журналістам у задоволенні скарги, залишивши рішення в силі. Тепер "Бігус Інфо" зобов'язані спростувати раніше поширену інформацію і компенсувати позивачеві витрати на лінгвістичну експертизу.

Саме сюжет "Бігус Інфо" був використаний для реєстрації щодо Семочко кримінальних проваджень. Станом на сьогодні всі вони закриті. Крім того, раніше Верховний суд визнав незаконним указ Порошенка про звільнення Семочка.