RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Справа про виплату БА мільярдного боргу "Укренерго": ЗМІ занепокоєні затягуванням розгляду в суді

14 березня в Північному апеляційному суді відновляться слухання у справі щодо боргу Банку Альянс за банківською гарантією перед НЕК "Укренерго", який фінустанова відмовляється сплачувати.

Про це йдеться в матеріалі Comments.ua.

Рішення про cплату Банком Альянс 1,113 млрд грн на користь НЕК "Укренерго" Господарський суд м. Києва ухвалив ще в грудні 2022. Наступного місяця Банк Альянс оскаржив ухвалу суду першої інстанції. Втім, замість відведених законом 60 днів, Північний апеляційний суд розглядає апеляційну скаргу фінустанови вже 14 місяців, впродовж яких адвокати Банку Альянс використали низку процесуальних інструментів затягування розгляду справ – клопотання, зустрічні позови, відвід суддям, зазначають автори матеріалу.

Журналісти вказують на вірогідність, що для банку, який має найбільший серед українських банків борг перед НБУ з неповернутого рефінансування (на 1 січня 2024 - 700 млн грн) виплата банківської гарантії в більш ніж 1 млрд грн може мати критичне значення.

Остання перерва у справі виникла у зв'язку з вимогою НЕК "Укренерго" про забезпечення позову, яку держустанова намагалась задовольнити впродовж 3 місяців у судах всіх інстанцій, дійшовши до Верховного суду. Після відмови вищої касаційної інстанції задовольнити вимогу НЕК "Укренерго" зупинене провадження у справі буде відновлено.

"Чи зможе Північний апеляційний суд поставити крапку у цій справі, а держава покрити завдані їй збитки, стане відомо 14 березня", - підсумували автори матеріалу.

На початку повномасштабної агресії рф в 2022 році афілійована з Ігорем Коломойським компанія Юнайтед Енерджі отримала від НЕК "Укренерго" електроенергію на майже 1 млрд гривень, за яку не сплатила. Державна компанія звернулась до Банку Альянс, який видав банківську гарантію під договір з врегулювання небалансів енергії, укладений між Юнайтед Енерджі та НЕК "Укренерго", з вимогою сплатити борг Юнайтед Енерджі за гарантійним випадком.

Справа щодо несплати Юнайтед Енерджі коштів НЕК "Укренерго" та участі в цій справі Банку Альянс розслідується в НАБУ. У кримінальному провадженні №52022000000000091 НАБУ та САП оголосили про підозру 4 особам, серед яких голова правління банку Альянс Юлія Фролова та колишній начальник департаменту адміністратора розрахунків Укренерго Дмитро Кондрашов. Підозрювані оголошені в розшук.

Журналісти зазначають, що це не перша справа, в якій Банк Альянс "відмовляється" сплатити банківську гарантію на користь державних органів та підприємств. Подібні кейси пов'язані також з Міністерством оборони України, АТ "Укртрансгаз", газопостачальною компанією "Нафтогаз Трейдинг".