RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

27 вересня

Всі новини

Рішення ВРП унеможливило реінкарнацію ОАСКу та надання індульгенції судді Вовку - деталі

20 березня відбулося засідання Третьої Дисциплінарної палати ВРП, одним з питань порядку денного був розгляд скарги на суддю Чернігівського апеляційного суду Геннадія Салая. Доповідачем у справі була членкиня Дисциплінарної палати Попікова О.В. Підсумковим рішенням розгляду питання стала відмова у притягненні до відповідальності судді Салая. Cкарга стосувалась начебто порушення при ухваленні рішення, яким Геннадій Салай надав дозвіл на проведення негласних слідчих дій (прослуховування) у кабінетах голови та заступника голови ОАСКу.

Завдяки ухвалі НАБУ та САП отримало аудіозаписи, які лягли в основу двох кримінальних проваджень щодо голови ОАСКу Павла Вовка та інших суддів ОАСКу, а також інших дисциплінарних скарг на голову та суддів ОАСКу. Ці записи можуть стати підставою для звільнення суддів або й притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Завдяки публікації фрагментів записів громадськості стало відомо про численні зловживання в ОАСКу, замовні рішення, що мають ознаки політичного та корупційного підґрунтя. Записи стали каталізатором подальшого очищення суддівського корпусу, ліквідації ОАСКу, реформування ВККС та ВРП.

Аналіз та хронологія подій може свідчити, що скарга була подана в цілях лобіювання інтересів екс-голови ОАСК Павла Вовка. Для громадськості доля розгляду скарги була закрита. Втім, ВРП ухвалила рішення відмовити у притягненні судді до відповідальності.

Таке рішення поставило крапку в намаганнях реінкарнувати ОАСК з боку зацікавлених осіб. ОАСК є впливовим, оскільки розглядає справи за позовами до центральних органів влади, окрім президента, ВРУ, ВРП та ВККС, і мав фактичний вплив на ключові органи влади держави.

Зокрема журналісти вважають, що ОАСК мав допомогти Януковичу повернутися до влади після повномасштабного російського вторгнення.

У серпні 2020 понад 25000 громадян підтримали петицію до президента з вимогою ліквідувати ОАСК. Пленум Верховного суду ухвалив заяву, якою констатував, що дії суддів на "плівках Вовка" підривають авторитет правосуддя. У квітні 2021 президент вніс до Верховної ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. 13 грудня 2022 Верховна Рада ухвалила закон "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду". 9 грудня 2022 США запровадили санкції проти очільника ОАСК Павла Вовка та двох членів його родини.

Прийняте рішення щодо судді Салая може слугуватиіндикатором позитивних зрушень у контексті роботи нинішнього складу Третьої Дисциплінарної палати ВРП, ідемонструє перспективи щодо її майбутніх рішень відповідно до вимог закону і в рамках національнихінтересів та запитів суспільства, що єважливим фактором у формуванні позитивної репутації органу.