RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

Всі новини

Згадують Україну і плачуть: журналістка розповіла про настрої в Криму після окупації

Жителі Криму, які підтримали окупацію півострова Росією, в більшості своїй розчарувалися в житті при окупантах.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла журналіст, історик, посланник толерантності ПРООН Гульнара Абдулаєва.

"Було дуже багато завезених росіян, які займалися пропагандою серед місцевого населення. Але це ми вже згодом дізналися. Це все штучно було зроблено, тому що ті самі кримчани, які бігли на "референдум", які були за Росію, сьогодні кажуть: "Ми не ту Росію хотіли. Ми хотіли ту Росію, яку бачили по телевізору, яку нам обіцяли". На щастя для проукраїнського населення, зараз дійсно дуже багато розчарованих з тих, хто був за Росію, бумерангом їм все повернулося", - говорить Абдулаєва.

Вона розповідає, що у людей в Криму окупанти забирають землі і нерухомість для потреб ФСБ.

"Люди зіткнулися з тим, що вони не можуть ані нормально переоформити, ані купити нерухомість, вони позбулися роботи, тому що багато банків луснули, підприємства луснули. Малий і середній бізнес в Росії не процвітає. І сьогодні вони (жителі Кримського півострова, що підтримують анексію Криму, - "Апостроф") поплатилися за те, до чого прагнули. Таке враження, що проросійському населенню Криму було важливо перевести час на московський, ввести рубль і користуватися російським мобільним зв'язком. От і все. А продукти, між іншим, вони досі шукають українські і згадують, як добре вони жили в Україні і які були низькі ціни в Україні", - констатує журналістка.

За її словами, рейтинг російського президента Володимира Путіна на півострові помітно знизився.

"У процентному співвідношенні рейтинг Росії і Путіна в Криму істотно впав. Я не кажу про проукраїнське населення, я не кажу про кримськотатарське населення, яке не може виступати проти Росії. Вони просто живуть, пристосовуючись до цього життя", - каже Абдулева, відзначаючи, що ці люди впевнені в швидкий відхід Росії з Криму.

Також вона зазначає, що кримськотатарський народ виступає за створення на півострові автономії в складі України.

"Я можу сказати за кримськотатарський народ, який здебільшого проукраїнські налаштований. Ми бачимо це у вигляді Кримськотатарської автономії лише в складі України. Кримські татари себе не бачать в іншій державі, крім як в Україні. Головний пріоритет – це Україна", - говорить вона.

За словами журналістки, практично кожна кримськотатарська сім'я на півострові підтримує зв'язки з материком, а багато хто виїжджає в Україну, щоб діти могли отримати нормальну освіту.

"Адже Росія перетворила Крим на сіру зону. Вона зруйнувала не тільки всю інфраструктуру, але ще й завдала екологічної і економічної шкоди півострову. Якщо раніше медичний вуз в Криму був дуже сильний, то сьогодні його нівелювали до факультету. Діти, які закінчують сьогодні медуніверситет в Криму, мають право лише навчати, але не можуть практикувати", - пояснює вона.

Також Абдулаєва зазначила, що до приходу окупантів в Криму мирно жили представники кримськотатарського народу, українці і росіяни і за два десятки років при Україні не було зіткнень на національному чи релігійному ґрунті.

"І на півострові була повага як до української, так і до кримськотатарської культур. Про жодні терористичні акти, сепаратистські настрої в Криму мова ніколи не йшла. Крим як звичайний український регіон завжди жив спокійно і мирно", - говорить вона.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Абдулаєвої "Апострофу": Рейтинг Путіна в Криму впав, люди згадують, як добре жили в Україні - журналістка.