RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Раді розкрили деталі майбутнього закону про деокупацію Донбасу

Закон про деокупацію Донбасу нічого спільного з деокупацію або тим більше реінтеграцією не має.

Про це у вівторок, 16 січня, на своїй сторінці в Facebook написав нардеп від БПП Мустафа Найєм.

За його словами, документ швидше констатує поточний стан речей - окупацію українських територій Російською Федерацією - і визначає загальні рамки роботи і субординацію різних органів влади на території, прилеглій до лінії зіткнення.

"Більш повний аналіз - завтра. А поки коротко. Навіть констатація фактів в законі прописана дуже нечітко. У першу чергу, це стосується дати окупації, яка на даний момент в документі так і не з'явилася. У перехідних положеннях відразу кілька пунктів закону прямо порушують норми Конституції в частині повноважень президента, який наділяється правом одноосібно, без узгодження з ВР (Верховною Радою, - ред.), застосовувати ЗСУ (Збройні сили України, - ред.) і визначати повноваження Командувача об'єднаних сил, який керує усіма силами і засобами всіх військових формувань в Донецькій і Луганській областях", - зазначив Найєм.

Він уточнив, що окремо виникають побоювання щодо безпрецедентних повноважень, якими наділяються всі особи, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони в Донецькій і Луганській областях.

Крім того, документ вносить зміни в закон "Про контррозвідувальну діяльність", які дають право співробітникам Служби безпеки України (СБУ) проводити оперативно-технічні пошукові заходи в системах і каналах телекомунікацій з метою отримання упереджувальної інформації "при здійсненні заходів, спрямованих на відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації".

"Правда, норма прописана таким чином, що дає СБУ такі необмежені можливості не тільки в Донецькій і Луганській областях, а й на території всієї країни..." - уточнив нардеп.

Разом з тим, він додав, що з майже 700 поправок сьогодні встигли розглянути лише 484.

Як повідомляв "Апостроф", раніше радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Зорян Шкіряк заявив, що законопроект "про деокупацію Донбасу" міг бути не прийнятий в 2017 році внаслідок впливу Росії.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Не хочуть сваритися з Росією": хто затягує закон по деокупацію Донбасу".