Світлична і Мінгареллі досягли домовленостей щодо розширення співпраці з ЄС

Глава Харківської області Юлія Світлична та посол Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі домовилися про розширення співпраці по ряду найважливіших напрямків, допомоги ЄС в будівництві та обладнанні нового онкоцентру в Харкові.

Про це повідомляє прес-служба Харківської ОДА.

В ході робочої зустрічі Світлична повідомила Мінгареллі про ті зміни, які відбулися в області з моменту його останнього робочого візиту в грудні 2016 року. Серед найбільш значущих вона назвала відкриття в Харкові найбільшого і найбільш системного в Україні ЦНАП і будівництво в області з нуля (вперше за 12 років) школи, капітальні ремонти великої кількості об'єктів інфраструктури, а також масштабні ремонти доріг. За останній час в Харківській області було реалізовано не менше 8 великих проектів Європейського Союзу.

Мінгареллі зазначив, що результати розвитку Харківської області та реалізація реформ на регіональному рівні вражають європейських партнерів, адже вони впроваджуються в дуже складних обставинах.

Глава Представництва ЄС підкреслив, що "Харківська область зараз є одним з регіонів в Україні, які найбільш динамічно розвиваються, тут видно позитивна динаміка змін, тому Європейський Союз готовий до подальшої співпраці, а глава області Юлія Світлична може і надалі розраховувати на підтримку ЄС".

В ході переговорів між сторонами було досягнуто згоди про допомогу Євросоюзу в будівництві і постачання обладнань для нового онкологічного комплексу в Харкові за рахунок фінансування за програмою Європейського інвестиційного банку. Також в рамках підвищення допомоги вищій школі європейці розширять фінансування цієї галузі по програмах Еразмус + і Горизонт-2020.

Був досягнутий ряд домовленостей щодо продовження реалізації на території регіону програм допомоги Європейського Союзу малому і середньому бізнесу, розвитку первинної ланки медицини, сфери надання адміністративних послуг, допомоги об'єднаним територіальним громадам, реформи в сфері правоохоронної діяльності.

На робочій зустрічі, яка також відбулася сьогодні в Харкові, Світлична і глава представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер домовилися про реалізацію нового інфраструктурного проекту за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку щодо оновлення парку тролейбусів міста Харкова.

Сторони обговорили питання діяльності Харківського офісу ЄБРР, який був відкритий в 2016 році і подальше просування в реалізації проекту з будівництва нових станцій Харківського метрополітену. У грудні 2017 року, ЄБРР і Європейський інвестиційний банк підписали з Україною Угоду про фінансування будівництва нових станцій метро в Харкові на загальну суму в 320 млн. євро.

Сьогодні ж відбулася зустріч і з Надзвичайним і Повноважним послом Італійської республіки в Україні Давида Ла Чечилії.

"Повністю задоволена результатами переговорів. Маємо підтримку всіх наших ініціатив. Обговорили багато перспективних проектів і погодили напрямки подальшої співпраці. Домовилися про прискорення реалізації проекту ЄБРР щодо відновлення міського електротранспорту в Харкові і впровадження додаткової програми кредитування малого бізнесу. Окрему увагу розвитку медичної сфери, освіти і системи адміністративних послуг. Також домовилися, що європейські інституції візьмуть участь в створенні нового онкологічного го комплексу на Харківщині", - резюмувала підсумки сьогоднішніх міжнародних зустрічей глава області на своїй сторінці в Facebook.