RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Гриценко виступив за Кримськотатарську автономію

Кримськотатарська автономія повинна бути створена і зафіксована в Конституції, з огляду на всі потреби кримськотатарського народу.

Про це в ефірі програми "PRIME: Скрипін" сказав Анатолій Гриценко.

"Я вважаю, що це корінний народ, який має право на автономію. Це питання треба зафіксувати в Конституції і якби в парламенті була наша фракція і це питання розглядалося, то проголосували б за", - сказав лідер "Громадянської позиції".

За словами Гриценка, про те, якою має бути така автономія, проекти і дискусії в суспільному середовищі свідчать, що це не буде держава в державі. Кримський народ визнає цілісну, унітарну Україну, не ставить завдання відокремитися, тому подібних моделей там не повинно бути.

"Все, що сприяє розвитку національної свободи, мови, культури, повинно бути реалізовано. Юристи випишуть, це повинно бути узгоджено з народом, і потім проект треба реалізувати", - вважає політик.

У той же час Анатолій Гриценко зазначив, що поки Крим анексований, Україна може приймати безліч програм розвитку півострова, але без важелів реалізації зробити це неможливо.

Лідер "Громадянської позиції" бачить тут два підходи. Реалістичний полягає в тому, що автономію треба створювати, коли Крим буде під юрисдикцією України. Психологічний діє як елемент стимулу, щоб послати сигнал людям, які вимушено перебувають на анексованій території, що у них є перспектива.

"Треба дивитися, який розклад в парламенті, у мене відчуття, що варіант "на потім" може зараз не пройти. У той же час я не впевнений, що зміни до Конституції щодо автономії прискорять повернення Криму, тому що рішення приймаються в Кремлі, а це не спонукає Путіна віддати Крим. На Росію діє тільки санкціонниое тиск ", - упевнений Гриценко.