RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Рівненська область та місто Вінниця очолили рейтинг прозорості українських регіонів і міст

Лідерами рейтингу найбільш прозорих міст та областей України стали Рівненська область і місто Вінниця.

Повний рейтинг прозорості міст і областей України оприлюднено на порталі "Прозорість та фінансове здоров'я 50 найбільших міст та 24 регіонів".

У середу, 10 березня, експерти Міжнародного центру перспективних досліджень оприлюднили результати рейтингу прозорості міст та областей України. Найбільш прозорими названо міста Вінниця, Хмельницький і Сєвєродонецьк, а серед областей перші місця посіли Рівненська, Вінницька і Хмельницька області.

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгора Кияна, для визначення рівня прозорості були використані відповіді на опитувальник МЦПД, відповіді на запити на інформацію, направлені через третю особу ("запит таємного клієнта"), а також результати аналізу інформації у відкритому доступі на офіційних сайтах і з профілів муніципалітетів у соцмережі Facebook.

Так, у методології рейтингу прозорості було враховано 67 показників, серед яких: прозорість інформаційної політики, складання бюджету, державних закупівель, розпорядження майном, соціальних послуг, кадрової політики, професійної етики тощо.

Перше місце в рейтингу прозорості областей посіла Рівненська область, друге місце - Вінницька область, а третє – Хмельницька. До першої десятки найбільш прозорих областей увійшли також Волинська, Сумська, Запорізька, Тернопільська, Чернігівська, Львівська та Одеська області.

В той же час найгірші показники прозорості у Житомирської, Закарпатської та Чернівецької областей.

"9 із 22 регіонів поліпшили свою оцінку порівняно з попередніми рейтинговими показниками, - наголосила експертка МЦПД Юлія Проценко. - Найдинамічніше покращення спостерігається у Херсонської та Чернівецької облрад (+19 позицій), а також Полтавської (+16 позицій). Протилежну динаміку продемонстрували Закарпатська, Хмельницька та Київська облради, а загальна оцінка знизилася у 10 з 22 регіонів".

Також експерти оцінили прозорість 50 найбільших міст України за 77 параметрами прозорості кожної міської ради. Переможцем у Рейтингу прозорості міст стала Вінниця із показником 99 балів зі 100 можливих. Друге місце посів Хмельницький, третє – Сєвєродонецьк. До першої десятки увійшли також Дніпро, Київ, Бахмут, Тернопіль, Кам’янське, Кропивницький та Мукачево.

"Рейтинг є особливо актуальним у зв’язку з децентралізацією в Україні й передання функцій влади на місця. Якщо раніше місцеві бюджети й рішення контролювалися з центру, то зараз більше влади переходить на місця. Місцева влада стає цікавішою й важливішою для людей, відповідно, за нею посилюється громадський контроль", - наголосив Киян.

Додамо, що захід, якій відбувся в ІА "Укрінформ", проведено в межах ініціативи "Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні", яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Ініціатива фінансово підтримується посольством США в Україні та спрямована на підвищення ефективності органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, менеджменту державними підприємствами, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Як повідомляв "Апостроф", раніше було оприлюднено традиційний рейтинг кращих шкіл країни, сформований на аналізі результатів випускників, отриманих під час Зовнішнього незалежного оцінювання.