RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Глава Харківської ОДА Тимчук тисне і погрожує депутатам облради від "Слуги народу" - листування нардепів

В "Слузі народу" поскаржилися на тиск глави Харківської обласної держадміністрації Айни Тимчук на місцевих депутатів-"слуг".

Про це пишуть "Букви".

Переписка йшла в чаті "слуг" під назвою "Національна Рада громад". Повідомлення опублікував заступник голови фракції "СН" Павло Сушко, який є головою Харківського обласного відділення "слуг". Сушко закликав нардепів "втрутитися" в ситуацію в Харкові, інакше йому "доведеться вийти в публічне поле".

"Колеги! Змушений вас проінформувати, що ситуація в Харкові досягає межі! Потрібно терміново втрутитися! Або мені доведеться вийти в публічне поле!" - написав він.

За твердженням Сушко, голова Харківської ОДА Тимчук тисне на "слуг" з облради Харкова, "і погрожує розправою".

"Губернатор перейшла до погроз фізичною розправою депутатам та їхнім родинам в обласній фракції! Викликає з самого ранку! Ламає і загрожує! Змушує проголосувати фракцію за зняття члена партії "Слуга народу" Луценко Тетяни... Це вже свавілля!" - написав Сушко.

Він закликав колег "слуг", зокрема Олександра Завитневича і голову партії "СН" Олександра Корнієнка "терміново скликати раду громад". Йдеться про Національну раду громад, яку "слуги" утворили в березні і яка є одним з вищих керівних органів партії. До ради входять глави обласних організацій "СН" (Павло Сушко та Олександр Завітневич). Серед іншого, Нацрада громад має приймати "стратегічні і тактичні рішення з регіональної політики партії".

Айну Тимчук призначив президент Зеленський в листопаді 2020. До цього вона працювала керівником апарату Дніпропетровської ОДА. До Тимчук посаду глави Харківської ОДА обіймав з листопада 2019 Олексій Кучер (який пройшов в ВРУ як нардеп від "Слуги народу"). Володимир Зеленський звільнив Кучера указом від 27 листопада 2020.

Незважаючи на те, що Айна Тимчук була призначена президентом, схоже, у неї виник конфлікт з місцевими депутатами від президентської партії "Слуга народу". Так, в кінці квітня Тимчук звільнив з посади свого першого заступника - представницю "СН" Тетяну Єгорову-Луценко (про яку згадував Сушко). Харківський центр "Слуги народу" випустив заяву, в якій йшлося, що Єгорова-Луценко "залишила посаду першого заступника голови ОДА через відсутність спільних поглядів на критичні питання Харківщини" (зокрема про "проблеми забезпечення ковідних лікарень, промислових об'єктів, інші соціально важливі проблеми").

У Facebook Єгорова-Луценко писала, що голова ОДА Айна Тимчук повідомила їй про звільнення 28 квітня.

Вона зазначала, що пішла з посади не за власним бажанням, і "ніяких об'єктивних причин такому рішенню немає". Для ЗМІ Єгорова-Луценко уточнила, що підставою для звільнення стала її заява, яку вона написала в кінці 2020. За її словами, заяви тоді писали всі заступники в зв'язку з припиненням повноважень попереднього голови ОДА. Єгорова-Луценко є главою фракції "Слуги народу" в Харківській облраді.