RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україна та країни-партнери спростили рух через кордон для транспорту з гуманітарною та військовою допомогою - МІУ

З початку війни Міністерство інфраструктури впровадило режим максимального сприяння доставки гуманітарних вантажів у постраждалі регіони, а також вантажів для потреб ЗСУ.

Про це повідомила пресслужба держустанови.

Зокрема, здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень здійснюється з використанням системи "ШЛЯХ" Державної служби безпеки на транспорті (ДСБТ). З початку повномасштабної фази війни через систему оброблено та надано дозвіл на перетин кордону 12 107 водіям, 3 809 водіїв вже перетнули державний кордон та повернулись з вантажем для потреб ЗСУ та гуманітарним вантажем.

"Одночасно Міністерство здійснює бронювання військовозобов’язаних водіїв, які не мають ліцензії на міжнародні автомобільні перевезення, але бажають їх здійснювати", - розповіли у МІУ.

З моменту отримання Мінінфраструктури функцій щодо бронювання військовозобов’язаних водіїв надійшли звернення від 212 компаній-перевізників та прийнято позитивне рішення щодо 98 компаній-перевізників та 236 водіїв.

"Таких рекордно коротких термінів обробки запитів вдалося досягти завдяки створенню спільного оперативного штабу Мінінфраструктури та ДСБТ. Також було адаптовано роботу електронної системи "ШЛЯХ" відповідно до умов воєнного часу", - пояснили у відомстві.

Паралельно Україна бере участь у формуванні в Польщі, Італії, Угорщині, Словаччині та Румунії логістичних хабів, що дозволяють оперативно та безперебійно доправляти гуманітарні вантажів до найбільш постраждалих територій. За даними МІУ, з основного хабу у Польщі відправляється 30-50 транспортних засобів на добу.

Уже 14 європейських країн запровадили бездозвільний проїзд для перевізників гуманітарних вантажів в Україну. Наразі це Польща, Словаччина, Австрія, Угорщина, Румунія, Німеччина, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Молдова, Чехія та Туреччина.

"Йдеться про звільнення українських перевізників від будь-яких додаткових умов, зокрема необхідності оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення через вказані країни. Низка країн ЄС звільнили українських перевізників від сплати за користування дорогами своїх країн", - зазначили у Мінінфраструктури.

Лише за період з 2 по 13 березня було надіслано 3 178 заявок на бездозвільний проїзд за гуманітарною допомогою до Польщі або транзитом через її територію, додали у МІУ.