RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Соратниця Садового працює на росіян, що обслуговують "оборонку" агресора - ЗМІ

ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія", яку підтримував мер Львова Андрій Садовий, після повномасштабного вторгнення РФ залишається під контролем російських бізнесменів.

Про це пише "ДС" із посиланням на розслідування LVIV.MEDIA, "Delfi Estonia" і литовського центру журналістських розслідувань "Siena".

12 вересня 2022 Львівська обласна прокуратура писала про арешт прав та майна підприємства на майже півмільярда грн, "власниками яких є громадяни РФ". Засновником підприємстваназвали естонську компанію, бенефіціарними - групу громадян РФ, яких вважаютьзадіяними"у матеріальному забезпеченні міністерства оборони Російської Федерації". З ухвали Галицького райсуду журналісти дізналися, що прокуратура наклала арешт на майно та корпоративні права ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія", яка створене у 2002 на базi Львiвського iзоляторного заводу (заснований у 1965, продовжує працювати) - один із найбільших у Європі виробників скляних ізоляторів. Їх використовують у 35 країнах світу.

У вересні 2019 Андрій Садовий з нагоди Дня підприємця дякував директорці ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія" Оксані Динік, яка другу каденцію є депутаткою Львівської міськради і входить до фракції об’єднання Садового "Самопоміч". Садовий був присутній на церемонії відкриття цеху компанії та виступав там. З 2015 товариство є учасником програми сприяння розвитку львівських товаровиробників, яка дозволяє ТзОВ "ЛІК" платити за оренду землі на 40% менше. З переліку учасників програми підприємство зникло у 2023 році, Садовий казав, що не знає, чому ТзОВ "ЛІК" припинило участь у програмі.

Гендиректорка ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія" Оксана Динік наполягає, що підприємство належить громадянам Естонії – ним володіє естонська фірма "GIG Holdings". А за даними Youcontrol у жовтні 2019 кінцевим бенефіціаром компанії був росіянин Сєргєй Пєтров.

Від 2018 "GIG Holdings" контролювала низка людей із громадянством РФ: Сєргєй Пєтров, Владіслав Бутін, Вадім Губін, Павєл Подкоритов, Дєніс Тасаков, Андрєй Рижиков.

Вони ж контролюють російський "Южноуральский арматурно-изоляторний завод", що випливає зі звітності естонської фірми за 2020. За даними журналістів, "Львівська ізоляторна компанія" до 2023 торгувала із пов'язаним російським підприємством. Журналісти встановили, що бенефіціарна власниця ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія" — людина, яка отримала естонське громадянство менш ніж за рік до оборудки, має родинні і майнові зв'язки з колишніми власниками.

Васілій Бурага, Владіслав Бутін, Вадім Губін, Сєргєй Пєтров, Павєл Подкоритов, Андрєй Рижиков та Дєніс Тасаков були топменджерами російської фірми "Уралінвестенерго" та партнерами бізнесмена Андрєя Ахтямова. У 2004 Ахтямов звинуватив їх у рейдерському захопленні підприємства –нібито вони підробили реєстр, вкрали акції та вивели в офшори активи холдингу. Губіна і Подкоритова арештували в 2005, решта втекли в Україну. У 2008 Рижикова, Тасакова, Бурагу і Бутіна затримала кримська міліція, Україна передала їх до РФ під суд, і арешту зміг уникнути лише Сєргєй Пєтров.