RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Ізмаїл "закритий": влада міста відправила самоврядування у віддалений режим

Місто Ізмаїл в Одеській області є у списку найбільш непрозорих і закритих міст в Україні.

Про це йдеться у результатах дослідження Transparency International Ukraine відносно стану прозорості міст під час повномасштабної війни, пише видання "Антикор".

Програма "Transparent cities/Прозорі міста" проаналізувала діяльність муніципалітетів у 80 найбільших містах України. І, відповідно до результатів дослідження, Ізмаїл під керівництвом міського голови Андрія Абрамченка вчергове потрапив до категорії непрозорих міст. Аналізувалось 50 індикаторів, що стосуються організації роботи міських рад на час дії воєнного стану, публікації інформації на офіційних ресурсах, забезпечення доступу до даних про земельні та житлові питання, комунальне майно, соціальну сферу тощо. Окремі індикатори стосуються створення можливостей для ВПО і релокованого бізнесу, оприлюднення інформації про отриману гуманітарну допомогу, розташування укриттів, надання компенсацій за зруйноване чи пошкоджене майно.

Дослідники відзначили найбільші проблеми непрозорого Ізмаїла за наступними напрямками:

  • відсутність оприлюднення інформації про комунальне майно та землі, зокрема ситуацію із забудовою зеленої зони навколо водонапірної вежі, яку можуть знести під нове житлове висотне будівництво, при цьому жителі найближчих будинків обурюються фактом часткового демонтажу вежі безпосередньо їм "на голови" і огородженням території, де ростуть дерева, під будівельні роботи, і якби мерія Абрамченка оприлюднила інформацію про цю земельну ділянку, як таку, що планується забудувати, мешканці могли б викупити будівлю закритого поштового відділення під соціальний об'єкт.
  • відсутність інформації про реагування міської влади Ізмаїла на виклики війни: очолювана Абрамченком мерія оприлюднила лише перелік укриттів цивільного захисту. Якість укриттів за оприлюдненим списком не оцінювалась.

Ізмаїльська міська рада не працює так, як працюють інші сільські, селищні, міські ради в Україні, звертають увагу журналісти. Пленарні засідання тут проводяться в особливому віддаленому режимі. Така форма пленарних засідань не передбачена законодавством, Ізмаїльська міськрада сама собі її встановила на період воєнного стану - на 25-й сесії 4 травня 2022 рішенням №2060-VIII. Депутати позбавили себе права формувати порядок денний сесії, який за них формує Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко.

Депутати мають самостійно роздрукувати собі бюлетені для голосування та здавати до відділу діловодства у міськраду для встановлення результатів голосування по кожному питанню та формування протоколу пленарного засідання сесії - так записано в рішенні №2060-VIII. Депутати "вільні", і можуть перебувати де завгодно – в Ізмаїлі чи за кордоном.

Подібне дворічне ігнорування законодавства і зневажання прав ізмаїльської громади ігнорується і правоохоронними органами. Журналісти припускають, що рішення про віддалений режим проведення пленарних засідань сесій прийнято за пропозицією фракції пропрезидентської партії "Слуга народу" (а це понад 80% від усього депутатського складу).