RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

З'явився прогноз по розслідуванню Гаазьким судом злочинів РФ в Україні

Юристи попереджають, що розслідування Міжнародним кримінальним судом в Гаазі справи про військові злочини Російської Федерації в Криму і на Донбасі може зайняти багато років.

Про це експерти розповіли в коментарі "Апострофу"

Юрист, радник Truth Hounds Олександра Делеменчук нагадала, що поки навіть не було розпочато основне слідство, а йде попереднє розслідування.

"Офіс прокурора тільки досліджує факти, щоб рекомендувати, відкривати повністю слідство з цього питання", - сказала Делеменчук. Вона навела приклад війни в Грузії, попереднє слідство по якій затягнулося на 8 років.

На даний момент офіс прокурора МКС вирішує, чи підпадає ситуація в Україні під компетенцію Гаазького суду. Попереднє розслідування займає кілька років, основне розслідування теж займає кілька років. І тільки після цього починається процес.

"Процеси, які зараз йдуть в МКС, зв'язані з подіями, наприклад, у Демократичній Республіці Конго, Ліберії, які відбувалися років 15 тому, якщо не більше", — сказала юрист.

Інший юрист-міжнародник Борис Бабін, в минулому Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, припустив, що розслідування Гаазького суду по українській справі може зайняти до 10 років.

Нагадаємо, на цьому тижні Міжнародний кримінальний суд оприлюднив звіт щодо попереднього розслідування прокурора у справі про ситуацію в Україні, в якому говориться, що в приєднанні Криму є ознаки збройного конфлікту Росії та України. Докладніше про значення доповіді МКС читайте у статті "Апострофа" "Маленькі перемоги України: як Гаазький суд допоможе покарати Путіна".