RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Страсна субота 2017: традиції, звичаї та заборони

У 2017 році Страсна (Велика) субота, яка є одночасно і скорботним і радісним днем, припадає на 15 квітня.

У цей день у церкві згадують тілесне поховання Христа і зішестя Його в пекло, щоб вивести звідти душі старозавітних праведників.

Оскільки ще триває піст, то страви, які готуються на Великодній стіл, їсти все ще заборонено, можна тільки готувати до свята. З їжі дозволена гаряча пісна їжа з рослинним маслом.

Що не можна робити

У Страсну суботу не можна займатися шиттям, пранням білизни, рубати дрови і працювати на городі.

Також забороняється ходити на полювання і риболовлю. Якщо день народження випадає на цей день, то найкраще перенести торжество.

Голосно сміятися, ображати своїх близьких, лихословити і лаятися не можна – це великий гріх.

Взагалі найкраще цей день присвятити молитвам і відмовитися від будь-якої важкої роботи. В цей день можна відвідувати кладовище, але поминки за покійним влаштовувати не можна.

Заборонено розважатися, пити алкоголь, вступати в інтимні стосунки. Жінки готують святковий стіл для неділі. Увечері всі збираються в храм на нічну службу.

Традиції і звичаї

У Страсну суботу ввечері в церквах починаються великодні служби і прийнято ходити на всеношну. Якщо потрапити на службу з якихось причин не виходить, то все одно не можна лягати спати. В цю ніч обов'язково потрібно запалити свічку перед іконою Ісуса Христа і знайти час для щирої молитви.

А головним звичаєм Страсної суботи є фарбування та оздоблення яєць. Класичним кольором великодніх крашанок вважається червоний, що символізує кров Христа. Перше фарбоване яйце прийнято віддавати найменшому в сім'ї, сказавши про себе замовні слова: "До тих пір, поки люди фарбувати яйця будуть, до тієї самої пори святі наш будинок не забудуть. Ключ, замок, язик. Амінь. Амінь. Амінь".