Замішаний консул РФ: з'явилося відеоінтерв'ю з агентом ФСБ, який намагався завербувати силовиків СБУ

Агент російських спецслужб Ігор Ткаченко, який намагався завербувати співробітників Служби безпеки України в Одесі, розповів про причетність до підривної діяльності проти України російських дипломатів з Генерального консульства РФ в Одесі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так, за словами російського агента, завданням якого було "створення умов для вербування", свої записи розмов з українськими силовиками він передавав до генконсульства Росії, зокрема, особисто генеральному консулу Євгену Шульцеву.

Але в останній раз зустріч з російськими дипломатами не вдалася, і тому Ткаченко повіз диктофон через кордон, де і був затриманий.

"Я повинен був передати (диктофон) у російське консульство Шульцеву. Консул - діючий офіцер. Вони всі діючі. А оскільки його на місці не виявилося, то вже сам повіз у Тирасполь", - пояснив агент.

Він каже, що саме Шульцев передавав диктофон із записами потенційних зрадників російським спецслужбам. На їхньому сленгу це називалося "передати вітання".

Крім того, за словами Ткаченка, в Одесі під дахом генконсульства РФ працює налагоджений бізнес з продажу російських паспортів.

"Він контактував безпосередньо з консулом Шульцевим. Їх пов'язували корупційні схеми, за якими громадяни України через Шульцева і Ткаченка отримували громадянство у російському консульстві у Одесі", - розповів офіцер контррозвідки СБУ.

"У Кишиневі платять великі гроші, до тисячі доларів, щоб потрапити в російське консульство, в Тирасполі. А тут в Одесі це коштує 250 доларів", - додав Ткаченко.

Цікаво, але агенту його російські куратори платили буквально копійки. "Сорок, тридцять доларів", - запевняє Ткаченко.

Нагадаємо, раніше співробітники СБУ в Одеській області припинили створення російської агентурної мережі, яку спецслужби держави-агресора планували створити зі співробітників українських правоохоронних органів.