RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вербують або вбивають: волонтер розповів про утримання полонених українців на "підвалах" бойовиків ДНР-ЛНР

В українських полонених і заручників на окупованій частині Донбасу є всього три шляхи: почати співпрацювати з бойовиками, зізнатися в "злочинах" і отримати тюремний термін або смерть.

Про це розповів координатор волонтерської групи "Патріот" Олег Котенко в інтерв'ю "Апострофу".

"Бойовики дивляться за станом: якщо людину можна завербувати, то її намагаються вербувати, якщо ні, то її просто вбивають, вона не потрібна. Або зізнайся в "скоєному", отримай свої 20-30 років і сиди спокійно. І людям нічого не залишається, і вони визнають все, що їм скажуть. Багатьох навіть змушують приймати "громадянство" ДНР, щоб судити за своїми "законами", як Росія робить це в Криму", - заявил Котенко.

Він також зазначив, що зараз немає таких тортур, як в 2014 році, коли українським полоненим відрубували руки, відрізали вуха або начисто знищували психологічно.

"Зараз ситуація трохи змінилася. Полонених, звичайно, не плекають, але тримають у відносно нормальних умовах. Наприклад, в 97-й колонії ув'язнені скаржаться, що полонених годують краще, ніж їх. Ну, це зрозуміло – не сьогодні так завтра їх покажуть ООН, ОБСЄ, проведуть по камерах, покажуть умови. А психологічний тиск присутній завжди", - продовжує волонтер.

У той же час, за його словами, ФСБ РФ щільно перекрило канали комунікації полонених із зовнішнім світом: наприклад в 97-й колонії дозволені тільки листи.

Котенко також додав, що часто бойовики хапають випадкових людей, щоб збільшити свій "обмінний фонд".

"Коли бойовики зрозуміли, що їх полонених у нас більше, то вони почали брати і наших. Ще МДБ показує свою "роботу", що вони беруть "шпигунів". Так, дійсно, деякі люди, яких вони "заарештовують", мають відношення до спецслужб, але 90% ніякого відношення до них не мають. Як це робиться? Беруть людину, яка щось писала у інтернеті, свою проукраїнську позицію висловлювала, наприклад, забирають її телефон, дивляться її контакти і арештовують всіх. Ясна річ, що з 10 людей хтось зізнається, що він – шпигун", - розповів волонтер.

Детальніше про проблему звільнення українських заручників, які утримуються на Донбасі, читайте в інтерв'ю "Апострофу" координатора волонтерської групи "Патріот" Олега Котенка "Звільнення українських полонених на Донбасі залежить від однієї людини - волонтер".