RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

На Заході дали пораду Україні щодо радикальної реформи економіки

Україні варто за прикладом Румунії створити приватний фонд майна, який тримав би в своїй власності міноритарні пакети державних компаній.

Про це в статті для Atlantic Council написали колишній посол США в Румунії Марк Гітенштайн і керуючий партнер інвестиційної компанії Amerocap LLC Жак Томе.

На їхню думку, часткова приватизація державних підприємств пошле сильний сигнал корумпованим елітам і іноземним інвесторам.

Таким шляхом пішли у Румунії, де було створено спеціальний "Фонд майна", яким керує компанія Franklin Templeton. Фонд володіє значними, але міноритарними частками цінних румунських держкомпаній. Це дозволило йому створити велику прозорість в цих компаніях і змусити уряд прийняти новий прогресивний корпоративний кодекс управління.

Найважливіше те, що цей спосіб допоміг перетворити старі пострадянські державні заводи в сучасні компанії, які присутні на міжнародних ринках.

Автори статті відзначають, що Україні варто створити "Український фонд відновлення" по аналогії з румунським "Фондом майна". Його активи можуть складатися з акцій існуючих українських держкомпаній, які будуть суб'єктом для нового кодексу корпоративного управління.

Фондом теж повинен управляти фінансовий менеджер з хорошою репутацією, обраний через прозорий процес. Фонд принесе максимальні доходи Україні, вивівши держкомпанії на IPO.

Детальніше про проблеми уповільнення зростання української економіки читайте в матеріалі, "Без реформ та інвестицій: за рахунок чого буде зростати економіка України в 2018 році", який опубліковано на "Апострофі".