RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Нас чекає багато судів: в Україні вказали на серйозну проблему з компенсацією за зруйноване житло на Донбасі

Голова Всеукраїнської асоціації переселенців, радник віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка Руслан Калінін вважає, що Україну чекає хвиля судів з жителями з приводу зруйнованого житла на Донбасі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Потрібно затвердити склад комісій, які оглядають зруйновані будинки. Крім представників адміністрації і ДСНС, на місце повинні виїжджати представники комунальних служб, адже є багато випадків, коли будинок зруйновано, переселенці в поспіху його покинули, а комунальні платежі нараховуються, але переселенці про це не знають. Пройде кілька років, і нас чекає багато судів", - розповів він.

Також, зазначає Калінін, іноді можливі випадки, коли будинками на лінії розмежування тимчасово користуються солдати ЗСУ, що також не фіксується.

"Є випадки, коли будинок покинутий, частково зруйнований або навіть цілий, і його тимчасово займають позиції ЗСУ. У цей момент вони користуються там комунальними послугами. Звичайно, це війна, і ніхто не буде питати дозволу або класти 50 гривень в лічильник. Військові покористувалися і поїхали, а рахунки приходять господарям будинку. Ми масово дізнаємося про такі випадки пізніше, коли люди схаменуться, просто не всі про це інформовані", - розповів наш співрозмовник.

Також великою проблемою, вважає Калінін, є відсутність механізму компенсації за зруйноване житло.

"Механізм не розроблено взагалі. Для того, щоб його розробити, потрібно розуміти, яке все ж житло зруйновано, скільки потрібно грошей на компенсацію і хто буде компенсувати? Для початку у нас повинна бути карта зруйнованого житла. Централізованої карти немає", - заявив він .

Детальніше про проблеми переселенців і грузинський досвід в цьому питанні читайте в інтерв'ю Руслана Калініна "Апострофу" "Коли переселенці схаменуться, Україну чекає маса судів".