RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Справи проти ватажків ДНР-ЛНР: в Україні вказали на серйозну перешкоду

Кількість справ проти ватажків бойовиків, реально дійшли до суду, катастрофічно мало.

Про це в ексклюзивному коментарі "апостроф" розповіли експерти Віталій Погосян і Микола Капітоненко.

За їх словами, справу проти Плотницького залишається чи не єдиним що дійшли до суду справою проти ватажків незаконних збройних формувань. При цьому, засудження екс-ватажка бойовиків Ігоря Плотницького, чиє місцезнаходження українській стороні не відомо, чи відбувається в заочному режимі.

"З юридичної точки зору є сенс в заочному засудження. Завтра-післязавтра військові дії можуть закінчитися. І за наявності вступило в дію вироку, можна буде залучити людей і посадити", - пояснює Віталій Погосян.

Експерт упевнений, що навіть заочний вирок в Україні відкриває нові горизонти в правовому полі: засудженим навіть заочно автоматично буде заборонений в'їзд до Європи. Як наслідок, при спробі в'їзду на європейську територію їх можуть затримати і депортувати в Україну.

У той же час експерт-міжнародник Микола Капітоненко називає як мінімум одна перешкода, яка заважає відкривати в Україні кримінальні справи проти ватажків бойовиків і розглядати їх в судах.

"Це стосується невизначеності, яка існує щодо того, що взагалі робити з ситуацією на Донбасі і з бойовиками: чи то амністувати, то чи обмінювати, - пояснює він. - Якщо в якийсь момент в українських політичних колах стане вигідно комусь загрожувати кримінальним переслідуванням, то такі справи з'являться ".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Ніяк не візьмуться за Плотницького: в Україні бояться судити ватажків ДНР-ЛНР.