RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Позбулися радянського світогляду: на Заході вказали на вражаючі зміни в Україні

За останні десятиліття в українському суспільстві відбулися помітні зміни.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів британський політолог Майкл Емерсон.

"Я бачу значні зміни. Я давно слідкую за українськими справами, приблизно чверть століття. Я був у Києві під час Помаранчевої революції та другого Майдану. Я побачив, що за десятиліття з 2004 року по 2014-й відбулися величезні зміни в культурі, природі керівних груп, еліт, молодого покоління, професіоналів", - говорить він.

При цьому Емерсон зазначає, що якщо в 2004 році він говорив, що в Києві тільки півтора людини розуміють про Євросоюз, то вже зараз з'явилося дуже багато освічених українців з новим світоглядом.

"Десять років потому є численні яскраві та дуже освічені люди з хорошим знанням іноземних мов. І це не лише лінгвістичне питання: люди позбулися старого радянського світогляду й мислять як сучасні європейці. Це видно з багатьох молодих депутатів у Раді, заступників міністрів в уряді та лідерів громадянського суспільства. Ці люди є новою Україною, якщо порівняти з тим, що було лише десять чи п'ятнадцять років тому. Усе це вражає", - констатує політолог.

При цьому він вказує на небезпечну тенденцію, яка складається в Україні на сьогоднішній день.

"Уряд та [Петро] Порошенко, як часто кажуть, зробили за пару років більше реформ, ніж було зроблено за попередні двадцять. Так, гаразд, до певної міри це правда. Але зараз ми бачимо, що загалом реформи в плані дій у парламенті та поза ним сповільнилися й у дечому пішли у зворотному напрямку. Тому здається, що теперішня ситуація зависла до виборів наступного року. Реформаторська інерція другого Майдану призупинилася. Не у всьому, але так виглядає ситуація", - вважає Емерсон.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі" - Ситуація в Україні зависла до наступного року, дещо пішло у зворотному напрямку - західний експерт.