RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Луганську несподівано виявили пам'ятник найманцям Путіна: опубліковано фото

В одному зі скверів в центрі окупованого Луганська встановили пам'ятник "російським добровольцям", який швидше за все присвячений найманцям з приватної військової компанії "Вагнер".

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на дані дослідження лабораторії цифрової криміналістики Атлантичної ради Digital Forensic Research Lab.

На пам'ятнику, який був встановлений в центрі Луганська не пізніше 22 лютого 2018 року, зображений солдат з дитиною і є напис "Російським добровольцям". На самому ж п'єдесталі зображений так званий "ваґнерівський хрест" - медаль, якою посмертно нагороджують убитих в бою найманців з ПВК "Вагнер". На пам'ятнику, як і на медалі є напис "за кров і мужність".

Луганський пам'ятник є точною копією монументу, який був встановлений в Сирії не пізніше січня 2018 року.

Єдина відмінність - на пам'ятнику в Сирії є напис арабською - "російським добровольцям, які героїчно загинули при визволенні сирійських нафтових полів від ІДІЛ". Він був встановлений на території заводу "Хайяна" (недалеко від Пальміри).

Судячи з фотографій в соцмережах, Дамаск зумів відновити контроль над заводом не пізніше 17 лютого 2017 року, а вже в березні почалися ремонтні роботи. Мабуть, угруповання "Вагнера" активно брало участь в боях в цьому районі.

Також у дослідженні зазначається, що 10 жовтня 2017 року російська газета "Фонтанка" опублікувала статтю про російського неонациста Олексія Мильчакова, який воює в Сирії. У матеріалі була фотографія найманця в басейні. За даними "Фонтанки", Мільчаков і його підлеглі були сфотографовані на базі "Вагнера" на заводі "Хайяна". За допомогою геолокації вдалося підтвердити, що цей басейн дійсно знаходиться на цьому сирійському заводі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Луганську підірвали пам'ятник так званим "десантникам ЛНР".