RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні вказали на небезпечні моменти в майбутніх правилах прописки

Законопроект про зміни в правилах прописки, який регламентує новий механізм реєстрації місця проживання, відкриває поле для нечесних маніпуляцій.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіла директор юридичної компанії "Прима лідер груп" Діна Дрижакова.

"Якщо задекларована адреса не буде відповідати дійсності, то людину буде складно знайти в разі потреби, наприклад, суду. Це, по суті, розв'яже руки тим, хто ховається від правоохоронців, податкової, адже не можна буде знайти людину за місцем реєстрації", - сказала вона.

Крім того, за словами юриста Ксенії Железняк, поки залишається неясним механізм стягнення штрафів у разі порушення, якщо законопроект все ж буде прийнятий.

"Незрозумілий і механізм стягнення штрафів, який прописаний в законопроекті. Вони будуть стягуватися за Кодексом про адміністративні правопорушення? Який конкретно орган перевірятиме, контролюватиме і штрафуватиме? А перевірки квартир? Виходить, це буде втручанням в особисте життя, адже факт проживання підтверджують, наприклад, особисті речі. Це дуже тонка грань. Чи буде суд приймати такі докази, якщо реєстрація не є доказом законності проживання?" - задається питаннями юрист.

Також головний спеціаліст відділу ведення Держреєстру виборців Вінницької міськради Сергій Киналь не виключає, що одна і та ж інформація, яку вноситимуть в реєстр, може повторюватися по кілька разів, що буде створювати додаткові складнощі з технічної точки зору.

"Уявіть, що ви приходите до реєстратора, він бере ваш паспорт і починає шукати інформацію в реєстрі майнових прав на нерухомість. Якщо не знайшов, то додає інформацію про вас в реєстр, а потім шукає адресу, за якою ви хочете зареєструватися, і якщо не знаходить адресу, то додає її до реєстру і фактично реєструє вас. Здавалося б, все красиво, але проблема в тому, що при такому підході в реєстрах створюється багато дублів, адже це людський фактор. Хтось напише одну і ту ж вулицю по-різному: Новопластовська і Пластовська нова, наприклад. Все це потрібно зробити неможливим на рівні закону. Адже коли людина приходить реєструватися зараз, він приносить до реєстратора документи, які підтверджують право власності. А так виходить, що кожен вносить інформацію двічі, а то і тричі, при цьому одну і ту ж саму", - уточнює він.

До того ж, на думку експерта, походи по квартирах в реальності нічого не дадуть.

"Наприклад, і зараз є така вимога ходити перевіряти тих, кому призначають субсидію або соціальну допомогу, тільки проїзд соцпрацівникам ніхто не оплачує. Гаразд ще в місті, а коли в районі 25 кілометрів в один бік і 25 в іншу, то ніхто ходити не буде. В селі люди реєструються і знімаються з реєстрації, навіть на вибори ходять без паспорта, все під чесне слово. Тому закладати такі норми - це буде більше говорильні, ніж користі", - додає Киналь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Перевірки, штрафи і нечесні вибори: що потрібно знати про майбутні правила прописки в Україні.